Americká databáza osôb podozrivých z terorizmu sa zdvojnásobila

NETKY.SK • 6 August 2014, 08:37 • 2 min
Americká databáza osôb podozrivých z terorizmu sa zdvojnásobila

WASHINGTON - Databáza americkej vlády obsahujúca mená známych alebo podozrivých teroristov sa za posledné roky zdvojnásobila.

slovakia

left justify in out

Databáza americkej vlády obsahujúca mená známych alebo podozrivých teroristov sa za posledné roky zdvojnásobila. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na zverejnené vládne údaje.
      

Na zozname tak bolo na konci vlaňajšieho roka 1,1 milióna mien, tvrdí Národné protiteroristické centrum (NCTC). Pritom do marca 2010 na ňom bolo približne 550.000 ľudí.
      

Databáza TIDE, ktorú prevádzkuje NCTC, je tajný zoznam teroristov a osôb podozrivých z väzieb na terorizmus. Sú však na ňom aj príbuzní známych či podozrivých teroristov alebo ich spoločníkov.
      

Pozostáva z menších zoznamov, ktoré napríklad znemožňujú niektorým ľuďom cestovať komerčnými aerolíniami do USA alebo v rámci ich územia.
      

Americká vláda nepotrebuje mať dôkazy, ak chce niekoho na zoznam umiestniť. To je jeden z dôvodov, prečo obhajcovia práva na súkromie kritizujú TIDE i ďalšie zoznamy teroristov.
      

Rast počtu mien na zozname je dôsledkom reakcie washingtonskej vlády na nevydarený pokus o vyhodenie lietadla komerčných aerolínií do vzduchu nad Detroitom na Vianoce 2009. 
      

Meno človeka, ktorý mal tento teroristický čin spáchať, bolo síce na hlavnom zozname, ale nie na tom, ktorý by mu bol zabránil nastúpiť do lietadla. Vláda preto znížila kritériá pre umiestnenie na zoznam a tajné služby sa snažia naň umiestniť viac mien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies