USA, Británia a Francúzsko nevyšlú veľvyslancov na odovzanie nobelovky za mier

NETKY.SK • 30 November 2017, 18:46 • 2 min
USA, Británia a Francúzsko nevyšlú veľvyslancov na odovzanie nobelovky za mier

OSLO - Veľvyslanci troch jadrových veľmocí sa nezúčastnia na slávnostnom odovzdávaní Nobelových cien mieru, ktorú tento rok prevezme Medzinárodná kampaň za zákaz jadrových zbraní (ICAN). Podľa agentúry AP to vo štvrtok oznámil riaditeľ Nobelovho inštitútu Olav Njölstad.

slovakia

left justify in out

ICAN je združením mimovládnych organizácií, ktoré sa zasadili za prijatie historicky významnej zmluvy o zákaze jadrových zbraní prijatej v júli tohto roku 122 krajinami sveta. Význam tejto zmluvy je najmä symbolický, pretože jadrové mocnosti sa k nej odmietli pridať.

 

Na odovzdaní Nobelovej ceny pre ICAN budú chýbať veľvyslanci Spojených štátov, Francúzska a Británie, ktorí už minulý týždeň informovali, že na slávnostnom ceremoniáli ich krajiny - v rozpore so zvyklosťami - budú zastupovať radcovia ich veľvyslanectiev. "Evidentne dostali inštrukciu, aby dali najavo svoj rezervovaný postoj k ICAN a k zmluve o zákaze" jadrových zbraní, vyhlásil Njölstad.

 

Vysvetlil, že svetové veľmoci, "prinajmenšom tie západné", vysielajú na ceremoniál udeľovania cien veľvyslancov. Dodal, že často sa stáva, že veľvyslanectvá zastúpené v Osle vysielajú - napr. z politických dôvodov - diplomatov nižšieho rangu, prípadne aj nikoho.

 

Americké veľvyslanectvo v Osle vysvetlilo, že zmluva o zákaze jadrových zbraní sa objavila v čase zvýšeného nebezpečenstva v oblasti šírenia jadrových zbraní a neberie ho do úvahy.

 

"Táto zmluva neurobí svet mierovejším, nepremietne sa do zlikvidovania ani jednej jadrovej zbrane a nezlepší bezpečnosť jediného štátu," uvádza sa vo vyhlásení americkej ambasády v Osle. Sieť ICAN, ktorá 10. decembra v Osle prevezme Nobelovu cenu za mier, dlhodobo tvorí kampane za úplné nukleárne odzbrojenie. Ich najväčším úspechom bolo práve odštartovanie tvorby zmluvy na pôde OSN, ktorá má viesť k úplnému zákazu jadrových zbraní.

 

Prvé Nobelove ceny udelili 10. decembra 1901 - v deň piateho výročia úmrtia vynálezcu Alfreda Nobela. Nobelove ceny sa udeľujú vo švédskom hlavnom meste Štokholm. Nobelova cena za mier je jedinou, ktorá sa udeľuje v nórskej metropole Oslo.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies