US Open: Duvalová pred duelom s Hantuchovou velí do protiútoku

NETKY.SK • 28 August 2013, 17:35 • 2 min
US Open: Duvalová pred duelom s Hantuchovou velí do protiútoku

NEW YORK - Pre slovenskú tenistku Danielu Hantuchovú by na 2. kolo grandslamového turnaja v princípe mala byť papierovo príjemnou prekážkou hráčka, ktorá je len 17-ročná a figuruje až na 296. mieste vo svetovom rebríčku WTA. Domáca kvalifikantka s haitskou minulosťou Victoria Duvalová, nositeľka takýchto charakteristík, si však v utorok v 1. kole hlavnej singlovej súťaže na newyorských US Open nepochybne urobila veľkú chuť prekonaním miestnej šampiónky 2011 Samanthy Stosurovej z Austrálie - 5:7, 6:4, 6:4 za 159 minút, a to z manka 5:7, 2:4.

slovakia

left justify in out

"Viem, že moja nasledujúca súperka udiera do loptičky naozaj tvrdo, zrejme sa zameriam na protiútoky," vyhlásila na záver tlačovej besedy smerom k 2. kolu Duvalová, citoval ju web medzinárodných otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických. Dá sa predpokladať, že organizátori v rámci koncipovania štvrtkového programu zaradia tento zápas na niektorý z hlavných dvorcov.

Diváci podržali domácu hviezdičku už v utorok na kurte Louis Armstrong Stadium: "Publikum mi fakt pomohlo. Sam je skvelá šampiónka, sledovala som ju, keď vyhrala US Open. Dnes nepredviedla svoj najlepší výkon a ja som odohrala životný zápas." Rodáčka z Miami neskôr dodala: "Po triumfe som cítila množstvo protichodných emócií. Prevažovalo šťastie. Myslím si, že som dnes zahrala úžasne. Bolo to fakt neskutočné stretnutie a ja som rada, že som ho zvládla. Samozrejme, že v koncovke sa prejavila nervozita - významný okamih, obrovská scéna. Nebolo ľahké zavŕšiť to proti niekdajšej miestnej šampiónke." Jasne favorizovaná Stosurová ako podávajúca za stavu 3:5 v rozhodujúcom sete odvrátila mečbal a na príjme v desiatej hre mala dovedna tri brejkbaly, ale už si nevynútila pokračovanie.

Mladučká Američanka, vlani semifinalistka newyorskej dvojhry junioriek, hrá v seniorskej hlavnej singlovej súťaži na Majors iba druhý raz. Vlani ako držiteľka voľnej karty prehrala v lokalite Flushing Meadows s Belgičankou Kim Clijstersovou. "Asi by som neverila, ak by mi vtedy niekto prorokoval, že takto o rok tu v 1. kole zdolám inú grandslamovú víťazku," uznala v utorok Duvalová a upozornila: "Zvládnutie kvalifikácie mi dodalo veľa sebavedomia. Vo všetkých troch dueloch som predviedla výborný výkon, určite mi to pred dneškom prospelo. Nemenej tá vlaňajšia skúsenosť z Arthur Ashe Stadium. Nenechala som sa natoľko premôcť atmosférou."

Niekdajšia zverenkyňa Kathy Rinaldiovej sa niekoľko týždňov pred US Open pripravovala v známej Akadémii Nicka Bollettieriho v Bradentone na Floride. K svojmu zázemiu vysvetľujúco uviedla: "V podstate som sa pripravovala len s mojimi bratmi. Rok som bola pod dohľadom USTA, národná asociácia mi veľmi pomohla a naďalej sa vnímam ako súčasť jej štruktúr. Momentálne som však doma s rodinou. So ´strýčkom Nickom´ sa často rozprávam a máme skvelý vzťah, ale oficiálne nie som pod IMG."

Duvalovej otec, lekár z Port-au-Prince Jean-Maurice, bol na spomenutom Haiti pri ničivom zemetrasení v roku 2010. Našli ho po 11 hodinách a do Ameriky sa dostal vrtuľníkom. Zaplatila ho rodina Kitchenovcov z Atlanty, ktorá vtedy mala členstvo v rovnakom klube ako Victoria. "Navždy im budeme vďační. Ak by ich nebolo, môjho otca dnes tiež už nie. Málokto by zaplatil 30 000 dolárov za helikoptéru, aby niekoho zachránil. Skvelý príbeh a fantastickí ľudia, anjeli. Nemohli sme naďabiť na lepších. Harry Kitchen aj jeho manželka sa zaoberajú realitami," povedala Duvalová a pokračovala: "Môj otec odvtedy nemôže pracovať, ale jeho stav sa výrazne zlepšil. Podstúpil operácie, ktoré ho zbavili bolestí. Sme šťastní, že momentálne sa mu vodí dobre. Je tu s nami a považujem to za úchvatné."

Pre 30-ročnú popradskú rodáčku Hantuchovú, ktorá štartuje v "main draw" na veľkej štvorke jubilejný 50. raz, by prípadný neúspech proti Duvalovej bol renkingovo najhorší od 9. apríla 2008. Vtedy prehrala v Amelia Island s Chorvátkou Karolinou Špremovou, zhodou okolností v čase zápasu tiež 296. v hodnotení. Slovenka následne viac ako dva mesiace absentovala v súťažnom dianí pre únavovú zlomeninu pätnej kosti na pravej nohe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies