Dohoda je na svete! Irán súhlasí s kontrolou svojho jadrového programu

NETKY.SK • 22 Február 2021, 18:29 • 2 min
Dohoda je na svete! Irán súhlasí s kontrolou svojho jadrového programu

Irán sa dohodol s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) na dočasných opatreniach týkajúcich sa medzinárodných inšpekcií jeho jadrového programu. Teherán sa rozhodol obmedziť prístup inšpektorov do svojich zariadení, ale dané opatrenia umožnia agentúre podľa jej šéfa Rafaela Grossiho udržať si "potrebný stupeň monitorovacej a overovacej práce".

slovakia

left justify in out

Dočasná technická dohoda "zachráni situáciu", povedal v nedeľu Grossi po návšteve Iránu. Ako však upozornil, budú mať menší prístup ako doteraz.

 

img

 

Pod podmienkou 
Na základe plánu bude Irán počas nasledujúcich troch mesiacov uchovávať záznamy z monitorovacích prístrojov MAAE, ktoré nainštalovala v jeho jadrových zariadeniach, ale neposkytne agentúre dané informácie, kým neprestanú platiť sankcie na jeho kľúčové sektory, uviedla Iránska organizácia pre atómovú energiu (AEOI). Ak po tomto časovom rámci budú sankcie naďalej platiť, dáta zmažú.

 

Len ohlásené veľké kontroly 
V Iráne v utorok začne platiť zákon, ktorý od vlády vyžaduje, aby už nepovoľovala inšpekcie odborníkov z MAAE s krátkou dobou oznámenia v nahlásených aj nenahlásených jadrových zariadeniach.

 

img

 

Takéto inšpekcie Teherán obnovil na základe jadrovej dohody so svetovými mocnosťami v roku 2015. Naďalej však budú pokračovať menej rušivé rutinné inšpekcie v nahlásených jadrových zariadeniach. Nový zákon tiež podľa Teheránu nebude viesť k vylúčeniu inšpektorov.

 

Tlak na ostatné jadrové mocnosti

Po tom, ako v roku 2018 niekdajší prezident Donald Trump stiahol Spojené štáty od dohody a uvalil na Irán sankcie, začal Teherán upúšťať od limitov zakotvených v dohode z roku 2015. Snaží sa tak vytvoriť väčší tlak na ostatných signatárov dohody Francúzsko, Nemecko, Veľkú Britániu, Čínu a Rusko, i USA, aby Washington sankcie stiahol.

 

img

 

Biden je ochotný rokovať

Súčasná administratíva prezidenta Joea Bidena, ktorá naznačila ochotu znovu rokovať o dohode, však tvrdí, že sa Teherán najprv musí vrátiť k úplnému dodržiavaniu dohody. Ten zas kontruje, že to sa stane, len ak stiahnu sankcie.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies