Uruguaj má nového prezidenta, vo voľbách zvíťazil Tabaré Vázquez

NETKY.SK • 1 December 2014, 07:10 • 2 min
Uruguaj má nového prezidenta, vo voľbách zvíťazil Tabaré Vázquez

MONTEVIDEO - V druhom kole prezidentských volieb v Uruguaji zvíťazil v nedeľu kandidát stredoľavej vládnej koalície Tabaré Vázquez, ktorý už post hlavy štátu zastával v rokoch 2005-2010.

slovakia

left justify in out

Vyzývateľ favorizovaného Vázqueza (74), kandidát stredopravej opozičnej Národnej strany Luis Lacalle Pou (41) priznal porážku po tom, ako tri neoficiálne odhady v hlavných televíziách pripísali Vázquezovi podporu viac než 53 percent voličov. Lacalle Pou zaostával s približne 41 percentami hlasov, informovala agentúra Reuters.
      

Oficiálne výsledky sa očakávajú v priebehu dnešného dňa. Vázquez nahradí v úrade doterajšieho prezidenta Josého Mujicu, jedného z najpopulárnejších politikov Latinskej Ameriky. Tabaré Vázquez (74) je pôvodným povolaním onkológ. Ľavicovú koalíciu Frente Amplio (Široký front) priviedol k moci v roku 2005 a ako prezident si získal širokú podporu spojením protrhovej hospodárskej politiky so sociálnymi opatreniami, ktoré znížili mieru chudoby v krajine. Ústava mu však napriek vysokej popularite bránila uchádzať sa o druhé funkčné obdobie po sebe, prezidentom sa tak stal jeho stranícky spojenec Mujica.
      

Lacalle Pou (41) apeloval na nespokojnosť mnohých voličov, ktorí nesúhlasia s liberálnymi reformami doterajšieho prezidenta Mujicu. Tie zahŕňajú napríklad legalizáciu homosexuálnych manželstiev a interrupcií a dekriminalizáciu výroby a distribúcie marihuany. Široký front získal v novembrových voľbách tesne väčšinu v uruguajskom Kongrese, čo Vázquezovej vláde zabezpečí silnú pozíciu po nástupe do funkcie 1. marca budúceho roka.
      



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies