Úrady evakuovali takmer všetkých obyvateľov ostrova Ambae

NETKY.SK • 4 Október 2017, 13:02 • 2 min
Úrady evakuovali takmer všetkých obyvateľov ostrova Ambae

WELLINGTON - Úrady súostrovia Vanuatu evakuovali takmer všetkých obyvateľov ostrova Ambae, ktorý ohrozuje aktívna sopka Manaro. Približne dve tretiny z vyše jedenásťtisíc ľudí premiestnili na ostrov Espiritu Santo, kde im poskytli prístrešie v kostoloch, školách či stanoch v športových areáloch. Ďalší odišli na ostrovy Pentecost a Maewo.

slovakia

left justify in out

S evakuáciou pomáhal aj Červený kríž. Ľudia si mohli so sebou vziať len to, čo uniesli. Teraz potrebujú plachty, karimatky či vybavenie na varenie. Pomoc už ponúkli Nový Zéland aj Austrália.

Na Ambae zostalo niekoľko obyvateľov, ktorí odmietajú opustiť domovy. Ich evakuáciu má za úlohu sto policajtov, ktorí ich môžu k odchodu aj donútiť.

Sopka sa podľa odborníkov oproti minulému týždňu stabilizovala. Úrady však čakajú, kým sa jej aktivita zníži. Potom obyvateľom povolia návrat domov. To však môže trvať dni i mesiace, záleží od činnosti vulkánu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies