Úrad vlády SR navštívilo okolo 5 tisíc ľudí

NETKY.SK • 2 September 2011, 13:48 • 2 min
Úrad vlády SR navštívilo okolo 5 tisíc ľudí

Úrad vlády SR navštívilo okolo 5 tisíc ľudí

slovakia

left justify in out

img

Deň otvorených dverí na Úrade vlády SR, organizovaný pri príležitosti Dňa Ústavy SR, navštívilo okolo 5 tisíc ľudí.
      Predsedníčka vlády SR I. Radičová ďakuje všetkým, ktorí prišli a spolu s ňou a ďalšími členmi vlády SR si uctili dnešný štátny sviatok. Na Úrade vlády bola dnes vystavená verná replika Ústavy Slovenskej republiky. "Ústava Slovenskej republiky bola niekoľkokrát novelizovaná a stále ju môžeme zdokonaľovať. Zdokonaľujú sa tak pravidlá výkonu štátnej moci i záruky základných ľudských a občianskych práv," vyhlásila I.Radičová pri príležitosti dnešného štátneho sviatku. "Skúsenosť však ukazuje, že samotný obsah Ústavy ešte ľudské a občianske práva nezaručuje automaticky. Je úlohou politikov zaručiť aj ústavnosť."
      Premiérka dnes prijala zástupkyne Spolku rodákov M.R.Štefánika, ktoré iniciovali umiestnenie portrétu M.R.Štefánika v reprezentatívnych priestoroch predsedníčky vlády SR. Pôjde o olej z roku 1939 "Portrét generála Milana Rastislava Štefánika" autora Juraja Kruteka.
      Iveta Radičová sa osobne stretla s množstvom občanov, ktorí navštívili Úrad vlády SR pri príležitosti Dňa otvorených dverí. Návštevníci mali možnosť prezrieť si reprezentačné a rokovacie priestory bývalého Letného arcibiskupského paláca i novej budovy Úradu vlády SR. Sprístupnená bola aj Zrkadlová sála, ktorá okrem oficiálnych ceremoniálnych udalostí slúži ako rokovacia miestnosť vlády Slovenskej republiky. V historickej budove obdivovali aj Kaplnku Nepoškvrneného počatia Panny Márie s oltárom od rakúskeho sochára Georga Rafaela Donnera.
      Presscentrum v tzv. novej budove Úradu vlády SR sa zmenilo na kinosálu, kde si návštevníci mohli pozrieť film Dušana Hanáka Papierové hlavy. Vo vstupných priestoroch je inštalovaná výstava fotografií dobrovoľníckeho francúzsko-slovenského občianskeho združenia Deti Dunaja / Les Enfants du Danube. V záhrade návštevníci videli predstavenia historického šermu, vystúpenie sokoliarov, prehliadku dobových kostýmov a historické vozidlá, ktoré návštevníkov vozili po areáli Úradu vlády SR. Ústredie ľudovej umeleckej výroby otvorilo Školu umeleckých remesiel, kde si mohli záujemcovia vyskúšať hrnčiarstvo, rezbárstvo, modelovanie, čipkárstvo, maľbu na sklo, drotárstvo a prácu s textilom.
      O hudobný sprievod sa postarala Vojenská hudba Ozbrojených síl Slovenskej republiky a zoskupenie Swing Young Jazz Generation.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies