REPORTÁŽ: V Bratislave objavili približne 400 historických náhrobných kameňov

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 18:37 • 2 min
REPORTÁŽ: V Bratislave objavili približne 400 historických náhrobných kameňov

Pri židovskom cintoríne v Bratislave objavili približne 400 vzácnych historických náhrobných kameňov. Informoval o tom minister životného prostredia Ján Budaj, zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja, mestskej časti Staré Mesto a Židovskej náboženskej obce.

slovakia

left justify in out

 

„Začiatkom tohto mesiaca sa nám aj vďaka finančnej podpore Slovenskej agentúry životného prostredia a v súčinnosti s mestskou časťou Bratislava - Staré Mesto podaril objav, ktorý svojím rozsahom predčil naše aj tie najoptimistickejšie očakávania. Pri obvodovom múre, na hranici medzi ortodoxným židovským cintorínom a kresťanským Mikulášskym cintorínom sa pod nánosom zeminy a nahromadeným odpadom z oboch cintorínov podarilo podľa predbežných odhadov objaviť vyše 400 náhrobných kameňov, ktoré pochádzajú prevažne z obdobia 18. storočia a z prvej tretiny 19. storočia," uviedol predseda Židovskej náboženskej obce Tomáš Štern.

„Pôvodne sme očakávali, že po odstránení náletových drevín nájdeme zhruba 30 náhrobkov, ktoré boli viditeľné na mieste takzvaného staronového židovského cintorína," skonštatoval predseda Štern.

 

„Naším cieľom je všetky nájdené náhrobné kamene, ako aj ich fragmenty v prvom rade pasportizovať a digitalizovať, následne ich podľa možností zakonzervovať, prípadne zreštaurovať tak, aby sa tieto pamätníky mohli zachovať pre budúce generácie," dodal s tým, že väčšina náhrobných kameňov by mala byť následne umiestnená na miesto, kde sa pôvodne nachádzala, teda do areálu pamätníka Catama Soféra.

 

„Som presvedčení že v spolupráci so samosprávami sa nám podarí tieto vzácne kamene zachrániť a sprístupniť ich širokej verejnosti," doplnil Štern na tlačovej besede.


Zvyšok židovského cintorína, dnes známy ako pamätník Chatama Soféra je významnou historickou pamiatkou a turisticky navštevovaným miestom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies