Uplynulo 15 rokov od vraždy mladého študenta Daniela Tupého, za ktorú nebol nikto potrestaný

NETKY.SK • 4 November 2020, 18:41 • 2 min
Uplynulo 15 rokov od vraždy mladého študenta Daniela Tupého, za ktorú nebol nikto potrestaný

BRATISLAVA – K brutálnej vražde iba 21-ročného študenta Daniela Tupého došlo 4. novembra 2005 na Tyršovom námestí v Bratislave. Jeho pamiatku si v stredu uctila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

slovakia

left justify in out

Vražda mladého študenta Daniela Tupého pred 15 rokmi otriasla celým Slovenskom. Polícii sa aj napriek vyšetrovaniu, nepodarilo nájsť aktérov tohto ohavného činu, ktorí napadli partiu šiestich mladých ľudí na petržalskej strane brehu Dunaja.

 

Polícia pracovala s viacerými verziami

K tragédii došlo v piatok 4. novembra 2005 vo večerných hodinách. Podľa výpovedí očitých svedkov trval útok maskovaných mužov približne iba jednu minútu, pričom útočníci použili nože a boxeryDaniel Tupý pri útoku utržil osem bodných rán a svojim zraneniam následne v nemocnici podľahol. Jeho kamaráti sa zo zranení zotavili.

 

Pôvodne polícia pracovala s viacerými verziami, dokonca nevylúčila ani mužov z podsvetia, ktorí si mohli na nevinných obetiach trénovať útok z blízka. Toto sa však nepotvrdilo a pracovalo sa s modelom, že išlo o útok neonacistov, ktorí v tom čase bežne napádali ľudí, ktorí vyzerali inak ako oni sami.

 

Mohlo by vás zaujímať: Otec zavraždeného Daniela Tupého: Naše zákony v podstate viac chránia páchateľov ako obete trestných činov

 

Vyšetrovatelia tápali v tme

Aj napriek vyšetrovaniu, polícia dlhé mesiace neprichádzala so žiadnymi závermi a nebola na stope útočníkom. O rok po brutálnej vražde vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) vyhlásil, že polícia pracuje s verziou, že na partiu zaútočila skupina neonacistov. V roku 2017 ohlásil, že s cieľom nájsť páchateľov vytvoril špeciálny policajný tím, ktorý bude vyšetrovať tento závažný zločin.  

 

Po troch rokoch od vraždy bol z toho trestného činu obvinený Richard H., ktorému v prípade dokázania viny hrozilo 15 rokov za mrežami. Dôkazy voči nemu však neboli presvedčivé a bratislavský súd ho prepustil na sloboduOslobodení boli aj ďalší podozriví, ktorí sa mali útoku na mladých mužov zúčastniť.

 

Trestné stíhanie v prípade neobjasnenej vraždy Daniela Tupého bolo prerušené 24. augusta 2012. Vyšetrovanie však v roku 2017 obnovil bývalý policajný prezident Tibor Gašpar s tým, že polícia má k dispozícii nové informácie, ktoré plánuje preveriť.  

 

Prečítajte si tiež: Scenárista filmu Ostrým nožom: Je možno viac o dnešku ako o minulosti

 

Danielovu pamiatku si uctila prezidentka

V priebehu dnešného dňa si pamiatku Daniela Tupého uctila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Tá mu k jeho pomníku pred Univerzitu Komenského priniesla kvety. Na sociálnej sieti zároveň vyjadrila nádej, že v prípade vraždy študenta dôjde k zmene a vyšetrovateľom sa podarí usvedčiť a následne potrestať vinníkov.

„Vinou chýb vo vyšetrovaní vrahovia dodnes nie sú odsúdení, hoci niet pochýb, že nešlo o náhodnú výtržnosť, ale o cielený zákerný útok na ľudí, ktorí vyznávajú iné životné hodnoty. Násilná smrť Daniela Tupého poukázala na nárast neofašizmu a extrémizmu i na vtedajšiu neschopnosť polície dôsledne chrániť občanov pred brutalitou. Hoci sme odvtedy ako spoločnosť prešli kus cesty, nenávisť k inému názoru a presvedčeniu tu, bohužiaľ, stále zostáva,“ napísala prezidentka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies