Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
17. dec. 2018Kornélia
BratislavaBratislava -2°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
26.11.2018 09:00 Gurmán
Upečme si buchty
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
26.11.2018 09:00 Gurmán

Upečme si buchty



BRATISLAVA - Počasie nám dáva jasne najavo, že čas dlhých prechádzok je preč. Skráťme si teda čas strávený doma pečením výborných buchiet.


Parené buchty

 

Potrebné suroviny: 500g múky (1/2polohrubá, 1/2 hladká), 1 kvasnice, 40g práškového cukru, 2dcl mlieka, soľ, 1 vajce, hustý džem podľa chuti, granko

 

Príprava receptu: Múku si preosejeme do misky, tak isto aj cukor, do toho rozdrvíme kocku droždia a zalejeme vlažným mliekom, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto aby kvasnice pokysli. Po nakysnutí kvasníc pridáme vajce a soľ, ruky si potrieme olejom a vypracujeme polotuhé cesto. Necháme zase pokysnúť (opäť v teplej rúre). Vykysnuté cesto rozvalkáme na doske asi na hrúbku 1cm do tvaru dlhšieho obdĺžnika. Na cesto kladieme kôpky džemu asi 3-4cm od seba na dolnú polovicu cesta a potom cesto preložíme a nožom pokrájame na kocky ktoré rukou spracujeme do tvaru buchty. Necháme pod utierkou chvílu pokysnúť a potom dať do hrnca napariť na cca 8min. 

 

 

Buchty bez kysnutia

 

Potrebné suroviny: 1kg hladkej múky, 2dcl oleja, 7dcl vlažného mlieka, 1 droždie, 1 prášok do pečiva, 1 PL soli, 7 PL cukru, 1 vanilkový cukor

 

Príprava receptu: Pripravíme si kvások z trochy mlieka, droždia a 1PL cukru. Do misy dáme múku a ostatné prísady. Keď je kvások nakysnutý, pridáme aj ten a zamiesime cesto. Náplň môžete použiť akúkolvek. Poukladáme na plech a ponatierame olejom. Pečieme v rúre do zlata.

 

 

České buchty

 

Potrebné suroviny: 1 kg hladkej múky, 3 žĺtka, 2 dcl oleja, 3 PL sušeného mlieka, štipka soli, 6 PL kryštálového cukru, 1 kocka droždia, teplá voda podľa potreby. Plnka: tvaroh, vanilkový cukor, kryštálový cukor, hrozienka. Na vrch: marhuľový alebo slivkový džem + posýpka z rastlinného masla, práškového cukru a polohrubej múky.

 

Príprava receptu: Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 1 hodinu. Z vykysnutého cesta odkrajujeme kúsky (výjde asi 24 kusov). Každý kúsok naplníme tvarohovou plnkou. Takto spravíme buchty, ktoré dáme na jemne vymastený plech. Na plechu malou naberačkou na polievku urobíme do každej buchty väčšiu jamku, do ktorej dáme asi 1 lyžičku džemu a vrch posypeme pripravenou posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C do slabo hneda.

 

 

Chalupárske buchty

 

Potrebné suroviny: 500g polohrubej múky, 50g masti, 50g masla, 3dcl mlieka, 1 vajce a 1 žĺtok, 4 PL cukru, kocka droždia, marmeláda, nutela na plnenie

 

Príprava receptu: V šálke teplého mlieka rozmiešame lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. V teple necháme vykysnúť kvások. Múku zmiešame so zvyšným cukrom, vajciami, kváskom, zvyškom teplého mlieka, masťou, maslom a varechou vypracujeme hladké cesto. Posypeme ho múkou a prikryjeme utierkou. V mise na teplom mieste necháme kysnúť. Asi po hodine kysnutia pripravíme buchty. Lyžicou vykrojíme cesto, na pomúčenom lopáriku ho sploštíme, vložíme do neho lyžičkou náplň, zbalíme a v dlani zaoblíme. Rozohriatym tukom vymastíme pekáč, každú buchtu omastíme po všetkých stranách, aby sa nezlepovali. V pekáči a teple necháme 15 minút kysnúť a potom vložíme do horúcej rúry. Upečieme do zlatista a ešte horúce buchty potrieme zvyšným tukom. Vychladnuté posypeme cukrom.

 

 

Slané buchty

 

Potrebné suroviny: 220 g polohrubá múka, 200 g hladká múka, 2 dcl mlieko, 1/2 kocny droždia, 1 ČL kryštáľového cukru, 5 PL olej, 1 žĺtok, štipka soli, 30 g maslo, 2 ks trojuholníkového syra, 1 strúčik cesnaku, 2 vajcia, 100 g šunky, 100 g tvrdého syru, 10 ks koliesok klobásy, 10 ks koliesok kyslej uhorky, kukurica, hrášok, mrkva, rasca, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie

Príprava receptu: Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, vaječným žĺtkom, olejom, štipkou soli a vypracujeme cesto. Cesto necháme na teplom mieste aspoň na 40 – 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme približne na 10 štvorcov. Každý štvorec naplníme slanou plnkou podľa chuti. Syrovú pastu (zmäknuté maslo vymiešame s mäkkým syrom a pretlačeným cesnakom), ktorou jemne natrieme každý štvorec cesta a na natreté cesto poukladáme na malé kúsky nakrájanú šunku, tvrdý syr, kúsok vajíčka uvareného na tvrdo, koliesko klobásy a kyslej uhorky, kukuricu, hrášok, kúsky varenej mrkvy. Plnku osolíme a okoreníme. Naplnené kúsky cesta uzavrieme a buchty kladieme na olejom vymazaný pekáč tesne vedľa seba. Ešte celé potrieme olejom. Vrch môžeme posypať rascou, mletou červenou paprikou, alebo napríklad korením na grilovanie, pizza korením alebo sušenými bylinkami. Na plechu necháme ešte chvíľu kysnúť. Vložíme do vopred vyhriatej trúby a pečieme na 180 °C asi 35 minút.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok