Upečme si buchty

NETKY.SK • 26 November 2018, 09:00 • 2 min
Upečme si buchty

BRATISLAVA - Počasie nám dáva jasne najavo, že čas dlhých prechádzok je preč. Skráťme si teda čas strávený doma pečením výborných buchiet.

slovakia

left justify in out

Parené buchty

 

Potrebné suroviny: 500g múky (1/2polohrubá, 1/2 hladká), 1 kvasnice, 40g práškového cukru, 2dcl mlieka, soľ, 1 vajce, hustý džem podľa chuti, granko

 

Príprava receptu: Múku si preosejeme do misky, tak isto aj cukor, do toho rozdrvíme kocku droždia a zalejeme vlažným mliekom, zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto aby kvasnice pokysli. Po nakysnutí kvasníc pridáme vajce a soľ, ruky si potrieme olejom a vypracujeme polotuhé cesto. Necháme zase pokysnúť (opäť v teplej rúre). Vykysnuté cesto rozvalkáme na doske asi na hrúbku 1cm do tvaru dlhšieho obdĺžnika. Na cesto kladieme kôpky džemu asi 3-4cm od seba na dolnú polovicu cesta a potom cesto preložíme a nožom pokrájame na kocky ktoré rukou spracujeme do tvaru buchty. Necháme pod utierkou chvílu pokysnúť a potom dať do hrnca napariť na cca 8min. 

 

obrazok

 

Buchty bez kysnutia

 

Potrebné suroviny: 1kg hladkej múky, 2dcl oleja, 7dcl vlažného mlieka, 1 droždie, 1 prášok do pečiva, 1 PL soli, 7 PL cukru, 1 vanilkový cukor

 

Príprava receptu: Pripravíme si kvások z trochy mlieka, droždia a 1PL cukru. Do misy dáme múku a ostatné prísady. Keď je kvások nakysnutý, pridáme aj ten a zamiesime cesto. Náplň môžete použiť akúkolvek. Poukladáme na plech a ponatierame olejom. Pečieme v rúre do zlata.

 

obrazok

 

České buchty

 

Potrebné suroviny: 1 kg hladkej múky, 3 žĺtka, 2 dcl oleja, 3 PL sušeného mlieka, štipka soli, 6 PL kryštálového cukru, 1 kocka droždia, teplá voda podľa potreby. Plnka: tvaroh, vanilkový cukor, kryštálový cukor, hrozienka. Na vrch: marhuľový alebo slivkový džem + posýpka z rastlinného masla, práškového cukru a polohrubej múky.

 

Príprava receptu: Z uvedených surovín vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 1 hodinu. Z vykysnutého cesta odkrajujeme kúsky (výjde asi 24 kusov). Každý kúsok naplníme tvarohovou plnkou. Takto spravíme buchty, ktoré dáme na jemne vymastený plech. Na plechu malou naberačkou na polievku urobíme do každej buchty väčšiu jamku, do ktorej dáme asi 1 lyžičku džemu a vrch posypeme pripravenou posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C do slabo hneda.

 

obrazok

 

Chalupárske buchty

 

Potrebné suroviny: 500g polohrubej múky, 50g masti, 50g masla, 3dcl mlieka, 1 vajce a 1 žĺtok, 4 PL cukru, kocka droždia, marmeláda, nutela na plnenie

 

Príprava receptu: V šálke teplého mlieka rozmiešame lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. V teple necháme vykysnúť kvások. Múku zmiešame so zvyšným cukrom, vajciami, kváskom, zvyškom teplého mlieka, masťou, maslom a varechou vypracujeme hladké cesto. Posypeme ho múkou a prikryjeme utierkou. V mise na teplom mieste necháme kysnúť. Asi po hodine kysnutia pripravíme buchty. Lyžicou vykrojíme cesto, na pomúčenom lopáriku ho sploštíme, vložíme do neho lyžičkou náplň, zbalíme a v dlani zaoblíme. Rozohriatym tukom vymastíme pekáč, každú buchtu omastíme po všetkých stranách, aby sa nezlepovali. V pekáči a teple necháme 15 minút kysnúť a potom vložíme do horúcej rúry. Upečieme do zlatista a ešte horúce buchty potrieme zvyšným tukom. Vychladnuté posypeme cukrom.

 

obrazok

 

Slané buchty

 

Potrebné suroviny: 220 g polohrubá múka, 200 g hladká múka, 2 dcl mlieko, 1/2 kocny droždia, 1 ČL kryštáľového cukru, 5 PL olej, 1 žĺtok, štipka soli, 30 g maslo, 2 ks trojuholníkového syra, 1 strúčik cesnaku, 2 vajcia, 100 g šunky, 100 g tvrdého syru, 10 ks koliesok klobásy, 10 ks koliesok kyslej uhorky, kukurica, hrášok, mrkva, rasca, mletá sladká paprika, mleté čierne korenie

Príprava receptu: Z mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások, ktorý zmiešame s múkou, vaječným žĺtkom, olejom, štipkou soli a vypracujeme cesto. Cesto necháme na teplom mieste aspoň na 40 – 60 minút vykysnúť. Vykysnuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme približne na 10 štvorcov. Každý štvorec naplníme slanou plnkou podľa chuti. Syrovú pastu (zmäknuté maslo vymiešame s mäkkým syrom a pretlačeným cesnakom), ktorou jemne natrieme každý štvorec cesta a na natreté cesto poukladáme na malé kúsky nakrájanú šunku, tvrdý syr, kúsok vajíčka uvareného na tvrdo, koliesko klobásy a kyslej uhorky, kukuricu, hrášok, kúsky varenej mrkvy. Plnku osolíme a okoreníme. Naplnené kúsky cesta uzavrieme a buchty kladieme na olejom vymazaný pekáč tesne vedľa seba. Ešte celé potrieme olejom. Vrch môžeme posypať rascou, mletou červenou paprikou, alebo napríklad korením na grilovanie, pizza korením alebo sušenými bylinkami. Na plechu necháme ešte chvíľu kysnúť. Vložíme do vopred vyhriatej trúby a pečieme na 180 °C asi 35 minút.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies