UNICEF sa obáva o osud 20-tisíc detí uviaznutých vo Fallúdži

NETKY.SK • 1 Jún 2016, 09:48 • 2 min
UNICEF sa obáva o osud 20-tisíc detí uviaznutých vo Fallúdži

BAGDAD - Detský fond OSN (UNICEF) vyjadril dnes veľké obavy o osud najmenej 20.000 detí, ktoré sú medzi civilistami uviaznutými v irackom meste Fallúdža, kde sa v pondelok začala ofenzíva vládnych jednotiek s cieľom vyhnať z mesta ozbrojencov extrémistickej organizácie Islamský štát.

slovakia

left justify in out

UNICEF vo svojom vyhlásení vyjadruje obavy o ochranu detí vo Fallúdži, ale i v celom Iraku, ktoré čelia extrémnemu a stupňujúcemu sa nebezpečenstvu.

 

Fond upozorňuje, že od začiatku vojenskej operácie vo Fallúdži, ktorá je vzdialená len 60 kilometrov západne od Bagdadu, sa mesto podarilo opustiť len pár rodinám. Väčšina z nich sa uchýlila do dvoch táborov, ostatní našli útočisko u príbuzných.

 

UNICEF sa domnieva, že vo Fallúdži uviazlo najmenej 20.000 detí. Podľa dostupných správ v meste dochádzajú zásoby potravín i liekov a je aj nedostatok čistej vody.

 

"Deti sú vystavené riziku, že budú násilím naverbované do oddielov islamistov, vystavené prísnej procedúre bezpečnostného skríningu a oddelené od rodiny," uvádza sa vo vyhlásení. UNICEF upozorňuje, že budúcnosť detí, ktoré sa stanú detskými vojakmi, je ohrozená, keďže "sú nútené nosiť zbraň a používať ju bojujúc vo vojne dospelých".

 

UNICEF preto vyzýva všetky strany konfliktu, aby deťom vo Fallúdži poskytli ochranu, umožnili bezpečný odchod z mesta všetkým, ktorí si to želajú, a zaručili bezpečie presídleným civilistom.

 

Útok na Fallúdžu sa začal v pondelok pred týždňom a vedú ho iracké elitné protiteroristické jednotky, ktoré postupujú od juhu mesta. Ich postup bude pomalý vzhľadom na to, že v meste uviazli tisíce civilistov, i kvôli riziku, že džihádisti zrejme na mnohých miestach nastražili výbušniny, konštatovala v utorok agentúra AP.

 

Pri operácii vo Fallúdži irackej armáde pomáha nielen Spojenými štátmi vedená koalícia, ale aj Iránom podporované šiitské polovojenské oddiely.

 

Už pred týždňom vládne sily za spolupráce s policajnými zložkami spustili rozsiahlu operáciu, ktorej cieľom bolo zmocniť sa dedín a územia v okolí Fallúdže, ležiacej len 50 kilometrov západne od Bagdadu. Čiastočne uvoľnila aj blokáda mesta islamistami.

 

Fallúdža je pod kontrolou islamistov už približne dva roky a v západnom Iraku je posledným veľkým mestom kontrolovaným sunnitským Dáišom - Islamským štátom. Okrem neho džihádisti obsadili rozsiahle územia aj na severe a východe krajiny, ako aj druhé najväčšie mesto Iraku Mósul.

 

UNICEF zverejnila svoje vyhlásenie ohľadom situácie detí vo Fallúdži v deň, keď sa vo svete slávi Medzinárodný deň detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies