UNICEF: Deti sú v Iraku terčom neľútostných útokov

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 13:16 • 2 min
UNICEF: Deti sú v Iraku terčom neľútostných útokov

BAGDAD - Až 3,5 milióna deťom hrozí v Iraku "závažné riziko" smrti, zranenia, sexuálneho násilia, únosu alebo náboru do niektorej z ozbrojených skupín. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy Detského fondu OSN (UNICEF), na ktorú sa odvoláva agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zo správy UNICEF ďalej vyplýva, že počet irackých detí, ktorým hrozí "závažné riziko" smrti alebo vykorisťovania súvisiace s vojnou, stúpol za ostatných 18 mesiacov o 1,3 milióna. Autori správy zároveň označili Irak za krajinu, ktorá "je pre deti jedným z najnebezpečnejších miest na svete".

 

Po invázii tzv. Islamského štátu v roku 2014, keď táto militantná skupina obsadila na severe a západe Iraku rozsiahle územia, a následnej protiofenzíve vládnych síl potrebuje humanitárnu pomoc až 4,7 milióna irackých detí.

 

"Deti sa v Iraku ocitli na palebnej čiare a opakovane sa stávajú terčom neľútostných útokov. Vyzývame všetky zúčastnené strany, aby boli zdržanlivé a chránili deti. Musíme pomôcť pri poskytovaní takej podpory (irackým) deťom, akú potrebujú, aby sa zotavili z hrôz vojny a mohli prispieť k budovaniu mierového a prosperujúceho Iraku," uviedol predstaviteľ Detského fondu OSN v Iraku Peter Hawkins.

 

UNICEF opakovane uvádza, že sa usiluje získať 100 miliónov dolárov, ktoré by tohto roku mohol investovať do rozličných vzdelávacích, psychologických a rekreačných programov pre iracké deti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies