UNESCO upozorňuje na deň za ukončenie beztrestnosti za zločiny proti novinárom

NETKY.SK • 15 Október 2015, 14:14 • 2 min
UNESCO upozorňuje na deň za ukončenie beztrestnosti za zločiny proti novinárom

PARÍŽ - Medzinárodný deň za ukončenie beztrestnosti za zločiny proti novinárom (IDEI) si Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) pripomenie 2. novembra viacerými podujatiami v Paríži, Londýne, New Yorku a inde vo svete. TASR o tom informovala generálna tajomníčka Slovenskej komisie pre UNESCO Aurélia Füle.

slovakia

left justify in out

Za uplynulých desať rokov zomrelo pri výkone služby 700 novinárov, čo predstavuje v priemere jedno úmrtie za každých päť dní. V deviatich z desiatich prípadov ostávajú vrahovia bez potrestania. Beztrestnosť prináša ďalšie zabíjanie a je často príznakom zhoršujúceho sa konfliktu a zrútenia právnych a justičných systémov. Organizácia v tejto súvislosti varuje, že beztrestnosť zakrývaním vážneho porušovania ľudských práv, korupcie a zločinov ničí celú spoločnosť.

 

UNESCO pri tejto príležitosti pripravuje alebo spoluorganizuje rôzne podujatia vo svojej centrále v Paríži, ako aj v Londýne, New Yorku a inde vo svete. Pripravované akcie budú tiež príležitosťou uviesť na rôznych pôdach nadchádzajúcu štúdiu UNESCO s názvom Svetové trendy v slobode prejavu a vývoji médií (World Trends in Freedom of Expression and Media Development: Special Digital Focus 2015). Štúdia obsahuje najnovšie informácie získané touto organizáciou v otázkach bezpečnosti novinárov a beztrestnosti.

 

Podujatia v rámci dňa venovaného úsiliu za ukončenie beztrestnosti za zločiny proti novinárom v Paríži, Londýne, New Yorku a inde budú príležitosťou pre novinárov, právnikov, tvorcov politík a iných, aby zvážili, ako najlepšie reagovať na túto naliehavú výzvu. Závery z týchto stretnutí môžu byť použité ako podklady na spomienkovej konferencii pri príležitosti IDEI, ktorá sa v spolupráci s Medziamerickým súdom pre ľudské práva (CIDH) uskutoční 9.-10. októbra na Kostarike. V roku 2013 ustanovilo 68. Valné zhromaždenie OSN v rezolúcii (A/RES/68/163) 2. november za Medzinárodný deň za ukončenie beztrestnosti za zločiny proti novinárom (IDEI). Dohľadom nad implementáciou IDEI rezolúcia poverila UNESCO.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies