F1 má nového víťaza, obrovská nehoda v prvej zákrute

NETKY.SK • 2 August 2021, 10:12 • 2 min
F1 má nového víťaza, obrovská nehoda v prvej zákrute

BUDAPEŠŤ – Maďarský Hungaroring priniesol skvelú dávku motoršportu. Po hromadnej nehode v prvej zákrute sa napokon z víťazstva tešil Estéban Ocon.

slovakia

left justify in out

Prvé víťazstvo pre tím Alpine, prvé víťazstvo pre Estébana Ocona

Francúzsky pretekár tímu Alpine sa po štarte z ôsmej priečky dokázal prebojovať do čela pretekov v Maďarsku a úspešne odolal útokom 4-násobného majstra sveta Sebastiana Vettela. 

 

Ocon sa v posledných pretekoch značne trápil a nestíhal jeho tímovému kolegovi Fernandovi Alonsovi, ale po šikovnom štarte sa dokázal udržať pred zvyškom pola a prípisal si neuveriteľné víťazstvo na jednom z najlepších pretekov sezóny.

 

Výraznú pomoc mu poskytol práve Fernando Alonso, ktorý dokázal fenomenálne odolávať útokom Lewisa Hamiltona a získal cenné sekundy pre svojho kolegu. Súboje Alonsa s Hamiltonom pripomenuli staré časy z roku 2007, v ktorom boli títo dvaja jazdci kolegami v stajni McLaren. Alonsova obrana bola tvrdá ale férová, ich duel pretrvával niekoľko kôl, až kým Alonso nepokazil nájazd do prvej zákruty a následne jeho drobná chybička znamenala, že Hamilton využil lepší výjazd a španielskeho matadora konečne predbehol.

 

Esteban Ocon, 1. miesto: "Bol to fantastický deň. V tejto sezóne sme prežili veľmi ťažké momenty, ale vrátili sme sa. Veľké ďakujem patrí Fernandovi (Alonsovi), ktorý dnes odviedol veľa súbojov, z ktorých som napokon profitoval aj ja."

 

 

Hromadná kolízia v prvej zákrute, Hamilton sám na štarte

Preteky odštartovali na prechodných pneumatikách a ako každý fanúšik kráľovny motoršportu vie, že takýto štart vždy prinesie niečo veľmi zaujímavé. 

 

Obaja ašpiranti na titul sa dokázali dobre odlepiť zo štartovného roštu, ale pri nájazde do prvej zákruty to bol práve Hamiltonov kolega Valtteri Bottas, ktorý netrafil brzdný bod a trafil auto Landa Norrisa a ten ako neriadená strela zostrelil Maxa Verstappena.

 

Bottasove preteky boli okamžite ukonečné a spolu s ním sa na trať už nedostal ani druhý jazdec Red Bullu Sergio Peréz a pilot McLarenu Lando Norris

 

Kúsok hlbšie v poli sa prerátal Lance Stroll a zostrelil pilota Ferrari Charlesa Leclerca, pre ktorých taktiež VC Maďarska skončila už v prvej zákrute.

 

Preteky boli okamžite zastavené červenou vlajkou a pri reštarte nastala raritná situácia, ktorá sa len tak niekde nevidí. Hamilton, ako vedúce auto, sa jediný nerozhodol v zahrievacom kole ísť za svojimi mechanikmi a všetci ostatí piloti toto rozhodnutie urobili. Hamilton bol jediné auto na štartovom rošte a sám sa ocitol na trati pri reštarte pretekov VC Maďarska.

 

Toto rozhodnutie zostať na trati sa mu nakoniec stalo osudným, prepadol sa na 14. miesto a musel predviesť poriadnu stíhaciu jazdu na okruhu, kde predbiehať je viac než obtiažne.

 

Hamiltonova spanilá jazda mu nakoniec priniesla 3. miesto a keby nebolo Alonsa, tak by možno bolo aj víťazstvo. Na druhom mieste skončil Sebastian Vettel, ktorého nakoniec komisári diskvalifikovali, a pre Hamiltona to bol zisk 2. priečky. Na tretie miesto sa po diskvalifikácii Vettela dostal pilot Ferrari Carlos Sainz Jr

 

 

Prvé body pre Georga Russella

 Majster soboty,pilot Williamsu George Russell, sa konečne dočkal! Pilot, ktorý bol doteraz ako keby prekliaty a nedokázal nikdy získať body za veľmi slabučký Williams, si konečne dokázal vybojovať 2 majstrovské body za 9. miesto vo VC Maďarska.

 

Russell, ktorý v sobotňajšej kvalifikácii vždy predvádza fenomenálne výkony sa už párkrát dokázal dosťať blízko k bodom, ale jeho prekliate vždy nad Russellom vyhralo. Pamätná bola chyba, keď pár kôl pred koncom VC Imoly figuroval Russell na bodovanej pozícii a počas krúženia za Safety carom sa snažil znova zahriať svoje pneumatiky. Dostal však šmyk, ktorým narazil do bariéry a z pretekov musel predčasne odstúpiť. 

 

V popretekovom rozhovore sa nedokázal ubrániť slzám, pretože konečne dokázal zlomiť túto kliatbu a získal svoje prvé body za stajňu Williams. 

 

 

Hamilton späť ako líder šampionátu

F1 sa do mesačnej pauzy porúča s novým lídrom šampionátu a je ním kto iný než 7-násobný majster sveta Lewis Hamilton. Verstappen sa po dvoch smolných pretekoch prepadol na 2. miesto a na anglického rivala stráca 8 bodov. Verstappen na VC Maďarska obsadil so značne poškodeným monopostom iba 9. priečku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona