Umelci sa s vydavateľstvom Warner dohodli ohľadom piesne Happy Birthday

NETKY.SK • 10 December 2015, 07:44 • 2 min
Umelci sa s vydavateľstvom Warner dohodli ohľadom piesne Happy Birthday

NEW YORK - Umelci a filmári, ktorí zažalovali hudobné vydavateľstvo Warner/Chappell Music ohľadom autorských práv ku skladbe "Happy Birthday to You", jednej z najznámejších melódií sveta, sa s uvedenou spoločnosťou dohodli na mimosúdnom vyrovnaní. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Súd v Los Angeles vo vyhlásení zverejnenom v stredu oznámil, že pojednávanie, ktoré bolo pôvodne naplánované na budúci týždeň, sa neuskutoční. V septembri súd rozhodol, že vydavateľstvo, patriace súkromnej korporácii Warner Music Group, nie je vlastníkom autorských práv k textu danej piesne.

 

Najznámejšia narodeninová pieseň na svete sa tým stala voľne šíriteľným dielom. Vydavateľstvo Warner/Chappell Music vlastnilo autorské práva od 80. rokov 20. storočia. Súd však v septembri podporil názor žalujúcej strany, že práva sa vzťahujú len na isté aranžmány piesne, nie na pieseň ako takú.

 

 

Narodeninový hit vznikol v roku 1893, ale pôvodne išlo o pieseň na spríjemnenie vstávania s názvom "Good Morning to All" (Dobré ráno všetkým) a zložili ju Američanky - sestry Mildred a Patty Hillové.

 

Spoločnosť Warner/Chappell Music sa sporila o autorské práva na pieseň odvtedy, ako za 15 miliónov dolárov kúpila firmu Birch Tree Group. Je to nástupníčka spoločnosti Clayton F. Summy, ktorej patrili autorské práva. Súd však v septembri rozhodol, že Clayton F. Summy nikdy nevlastnila práva na slová piesne.

 

Za použitie piesne vo filmoch, hračkách či ako tónov zvonenia v mobiloch museli autori a výrobcovia platiť licenčné poplatky od 500 do desiatok tisíc dolárov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies