Táto slovenská obec by mohla ísť príkladom: Pozrite sa, ako riešia rómsku otázku!

NETKY.SK • 18 Január 2019, 07:38 • 2 min
Táto slovenská obec by mohla ísť príkladom: Pozrite sa, ako riešia rómsku otázku!

POPRAD - Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz zavítal v rámci návštevy regiónov do obce Čirč pri Starej Ľubovni, ktorá je podľa jeho slov príkladom v oblasti riešenia rómskej otázky a spolunažívania.

slovakia

left justify in out

Obci sa už v minulosti podarilo vysporiadať pozemky pod rómskou osadou, aktívne využívajú terénnych pracovníkov, zakladajú sociálny podnik a v najbližších mesiacoch sa chce obec zapojiť aj do projektu prestupného bývania, ktoré je podľa splnomocnenca v oblasti bývania kľúčovým projektom.

 

img

Ako uviedol Ravasz, obec Čirč je ukážková práve preto, lebo starosta a jeho ľudia sa nevzdali a nepovedali si, že rómska otázka je neriešiteľná. Je to príkladné spolunažívanie troch etnicít Slovákov, Rusínov a Rómov. Obec medzi prvými na Slovensku vysporiadala pozemky pod rómskou osadou, eliminujú dlhy miestnych Rómov a aktívne využívajú nástroj terénnej sociálnej práce. Ako uviedol starosta obce Čirč Michal Didik, trvalo to skoro dva roky, no napokon všetkých 152 vlastníkov dotknutých pozemkov ich darovalo obci zadarmo. Dnes sú všetky pozemky v majetku obce, ktorá ich prenajíma svojim obyvateľom. Z prostriedkov eurofondov obec vybudovala v osade aj obecný vodovod. Miestni Rómovia sa dokonca zapájajú do separovaného zberu. Podľa Ravasza je potrebné vysporiadať pozemky aj v ďalších obciach, kde vie byť nápomocný aj úrad splnomocnenca.

 

img

Zhruba polovica Rómov v osade však stále žije v chatrčiach, práve preto sa chce obec zapojiť aj do projektu prestupného bývania, s ktorým prišiel úrad splnomocnenca pre rómsku otázku. „Ide o formu bývania, ktorá má byť motivačná. To znamená, že v prvej fáze sa vytipujú rómske rodiny, ktoré sa chcú zapojiť do projektu a tým bude pridelené jednoduché bývanie v unimobunke. Počas trvania projektu im budú k dispozícii asistenti bývania, ktorí ich usmernia v oblasti financií, úhrady nákladov na bývanie či udržiavania poriadku v domácnosti a vo svojom okolí. Tí Rómovia, ktorí budú v projekte úspešní, postúpia ďalej a budú sa môcť dostať k lepšiemu bývaniu,“ vysvetli splnomocnenec."Starostovia si sami zadefinujú, o akú formu pomoci majú záujem. Finančné prostriedky od štátu môžu získať nielen na asistentov bývania, ale aj na zakúpenie unimobuniek pre Rómov a neskôr aj na výstavbu bytových domov,“ uzavrel splnomocnenec. Na tento účel je v rezorte Ministerstva vnútra k dispozícii 45 miliónov eur z eurofondov. Okrem obcí môžu z toho balíka čerpať aj neziskové organizácie.

V obci Čirč už teraz zakladajú aj sociálny podnik, ktorý bude zameraný na stavebnú činnosť, profesie ako murár, tesár, maliar, do úvahy pripadá aj chov dobytka či lesníctvo. Zamestnávať bude prevažne Rómov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies