Ulicami Rigy pochodovali opäť veteráni z Lotyšskej légie síl SS

NETKY.SK • 17 Marec 2016, 06:57 • 2 min
Ulicami Rigy pochodovali opäť veteráni z Lotyšskej légie síl SS

RIGA - Okolo 1000 vojnových veteránov, príslušníkov "Lotyšskej légie" síl SS, bojujúcich v druhej svetovej vojne na strane nacistického Nemecka proti Červenej armáde si v stredu pochodom ulicami Rigy pripomenuli napriek protestom medzinárodného spoločenstva padlých spolubojovníkov.

slovakia

left justify in out

Účastníci pochodu sprevádzaní značným počtom mužov zákona položili kvetiny k miestnemu pamätníku slobody, informovala tlačová agentúra DPA.

 

 

Proti neoficiálnemu Dňu légií, ktorý je v zahraničí vnímaný ako velebenie národného socializmu, protestovali viacerí členovia hnutia Antifa. Lotyšsko však neumožnilo vstup na územie krajiny viacerým nemeckým antifašistom, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Na protidemonštrácii v Rige sa zúčastnil aj šéf Centra Simona Wiesenthala v Jeruzaleme Efraim Zuroff. Ruská ambasáda v Rige označila pochod za "hanbu pre Európu".

 
Waffen-SS veterans march in Riga

Latvia’s Waffen-SS veterans march

Posted by RT Play on 16. marec 2016

Neoficiálny Deň légií má pripomínať pamiatku 50.000 až viac ako 100.000 padlých z radov príslušníkov "Lotyšskej légie" síl SS, bojujúcich v druhej svetovej vojne na strane nacistického Nemecka proti Červenej armáde.

Lotyši argumentujú, že ich legionári len bránili svoju vlasť pred sovietskou armádou, ktorej postup v roku 1944 spomalili za cenu obrovských strát.

 

Podľa historikov sa však príslušníci légie spolupodieľali aj na vojnových zločinoch nacistov vrátane masakier na bieloruskom a ruskom civilnom obyvateľstve.

 

Pochod aj v minulosti sprevádzali protidemonštrácie, ktoré iniciovali príslušníci ruskej menšiny a židovskej komunity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies