Ukrajinský minister zahraničia vyčítal aliancii NATO, že počúva Rusko

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 11:56 • 2 min
Ukrajinský minister zahraničia vyčítal aliancii NATO, že počúva Rusko

MOSKVA – Ukrajinský minister zahraničia Dmitrij Kuleba vyčítal NATO, že aliancia počúva Rusko v otázke členstva Kyjeva v organizácii. Hovoril o tom na tlačovej konferencii vo Vilniuse, vysielanie bolo zverejnené na stránke Ministerstva zahraničných vecí Litvy.

slovakia

left justify in out

„Na jednej strane počúvame vyhlásenia, že Rusko nemá volebné právo vo vzťahoch medzi Ukrajinou a NATO, ale zároveň za zatvorenými dverami a vypnutými mikrofónmi počúvame, že to nie je najlepší čas na euroatlantickú integráciu Ukrajiny pretože „musíme brať ohľad na Rusko,“ uviedol Kuleba. 

 

img

 

Prečítajte si: Na ruských manévroch v arktickej oblasti sa zúčastnili strategické bombardéry schopné niesť jadrové zbrane

 

Podľa jeho slov v Kyjeve chápu, že takto „funguje politika“. Minister zároveň vyzval neobviňovať Ukrajinu z nedostatku reforiem, pričom uviedol, že v rezorte obrany bolo vykonaných dosť reforiem, aby splnili štandardy aliancie.

 

„Sme pripravení pokračovať a budeme pokračovať v reformách nielen kvôli NATO, ale aj kvôli našim osobným bezpečnostným záujmom. Na oplátku však potrebujeme úprimnú odpoveď na otázku „kedy“? Chápeme, že členstvo v NATO nie je dátum v kalendári, ktorý je možné zvýrazniť červenou farbou. Ale urobili sme dosť pre to, aby sme si zaslúžili ďalší krok v našej euroatlantickej integrácii,“ uzavrel minister.

 

V poslednej dobe ukrajinské orgány čoraz viac hovoria o potrebe okamžitého vstupu do NATO. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského je to jediný spôsob ukončenia konfliktu na DonbaseKyjev si zaslúži byť riadnym členom aliancie medzi „mocnými krajinami“. Zároveň vedúci ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Kuleba verí, že krajina sa stane členom NATO ešte pred vstupom do Európskej únie.

 

Mohlo by vás zaujímať: V Rusku vyzvali urobiť všetko pre to, aby Putin zostal prezidentom čo najdlhšie

 

Špeciálny predstaviteľ generálneho tajomníka NATO James Appathurai tento týždeň uviedol, že reformy nezaručujú vstup Kyjeva do aliancie. Objasnil, že samotné reformy nestačia: nielen Ukrajina musí byť pripravená na členstvo v aliancii, ale aj NATO musí byť pripravené na rozšírenie.

 

Prečítajte si: Globálna ekonomika sa zotavuje. Prečo tak výrazne zdraželi stavebné materiály po celom svete?

 

Najvyššia rada sa v decembri 2014 vzdala nezúčastneného stavu ukrajinského štátu. V júni 2016 sa vstup do NATO stal cieľom zahraničnej politiky krajiny. Bývalý generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen zároveň predtým zdôraznil, že na vstup do aliancie bude musieť Kyjev splniť kritéria, ktorých implementácia bude trvať veľa času.

 

 

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies