Kariéra a rovnováha: Ako nájsť harmóniu medzi pracovným a osobným životom

NETKY.SK • 15 December 2023, 21:40 • 2 min
Kariéra a rovnováha: Ako nájsť harmóniu medzi pracovným a osobným životom

Vzhľadom na to, že mnohí sa snažia nájsť harmóniu medzi prácou a domácim životom, môže sa zdať nevyhnutné cítiť sa preťažený a prepracovaný. Ale nemusí to tak byť. Zdravá rovnováha medzi pracovným a súkromným životom znamená udržiavanie harmonického vzťahu medzi prácou a osobným životom. Zahŕňa vedomé riadenie svojho času a energie na splnenie profesionálnych aj osobných záväzkov.

slovakia

left justify in out

Máte pocit, že všetko, čo robíte, je práca? Nie ste jediný. Viaceré štatistiky ukazujú, že viac ako 60 percent zamestnancov v USA má pocit, že ich vyváženie medzi pracovným a súkromným životom nie je v poriadku. Ako však zosúladiť svoj pracovný život s toľkými prácami doma? A ako vyvážiť svoju pracovnú záťaž, aby ste boli efektívnejší? 

Je to viac než len týždenná hodina jogy? A čo je najdôležitejšie, vo svete, kde sa hranice medzi prácou a domovom čoraz viac stierajú, ako zistíte, čo funguje?

Vzhľadom na to, že mnohí sa snažia nájsť harmóniu medzi prácou a domácim životom, môže sa zdať nevyhnutné cítiť sa preťažený a prepracovaný. Ale nemusí to tak byť.

Rovnováha je kľúčom

Čo znamená rovnováha medzi pracovným a súkromným životom?

Zdravá rovnováha medzi pracovným a súkromným životom znamená udržiavanie harmonického vzťahu medzi prácou a osobným životom. Zahŕňa vedomé riadenie svojho času a energie na splnenie profesionálnych aj osobných záväzkov, pričom uprednostňujete starostlivosť o seba a svoje zdravie.

Máme tendenciu upadnúť do pasce presvedčenia, že môžeme byť neustále produktívni, alebo že osemhodinový deň v práci sa rovná ôsmim hodinám výkonu. To je však pre mnohých jednotlivcov ťažké, ak nie nemožné, dosiahnuť.

Navyše, prepracovanosť má negatívne dôsledky pre zamestnancov aj zamestnávateľov.

Workoholici sú vystavení vyššiemu riziku vyhorenia, únavy a zdravotných problémov súvisiacich so stresom. Zlá rovnováha medzi pracovným a súkromným životom môže tiež spôsobiť, že zamestnanci budú pracovať viac hodín, ale budú menej produktívni.

Na druhej strane, k nezdravej rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom dochádza, keď sa práca stáva zdrvujúcou a má prednosť pred osobným životom, čo vedie k negatívnym dôsledkom pre jednotlivca a jeho život

Niektoré príznaky nezdravej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom môžu zahŕňať:

Neustále prepracovanie: Pravidelne dlhý pracovný čas vrátane víkendov a sviatkov bez dostatočného času na oddych, relax alebo osobné aktivity,

Zanedbaný osobný život: Obetovanie osobných vzťahov, koníčkov a voľnočasových aktivít pre nadmerné pracovné nároky,

Vyhorenie: Pociťovanie fyzického, mentálneho a emocionálneho vyčerpania v dôsledku chronického stresu a tlaku súvisiaceho s prácou,

Nedostatok starostlivosti o seba: Neuprednostňovanie činností starostlivosti o seba, ako je cvičenie, dostatočný spánok a voľný čas, čo vedie k zhoršeniu fyzického a duševného zdravia,

Napäté vzťahy: Ťažkosti s udržiavaním zdravých vzťahov s rodinou, priateľmi a blízkymi v dôsledku pracovných záväzkov.

Zdravé návyky pri práci

Je dôležité, aby ste si okolo svojej práce stanovili zdravé hranice. Keď napríklad pracujete z domu, môže byť ťažké „vypnúť“, pretože vaše pracovné vybavenie je neustálym vizuálnym podnetom. Takže zdravé návyky môžu byť ešte dôležitejšie pre vašu pohodu a harmóniu medzi pracovným a súkromným životom.

Či už ste v kancelárii alebo pracujete na diaľku, môžete si vybudovať veľa zdravých návykov na podporu harmónie medzi pracovným a súkromným životom. Niektoré jednoducho implementovateľné nápady zahŕňajú:

Robte si prestávky každý deň,

Počas prestávok sa vzdiaľte od svojho pracovného priestoru – doprajte oddych svojim svalom a očiam,

Majte čerstvý vzduch po celý deň,

Jedzte výživné potraviny, sústreďte sa na bielkoviny a zdravé tuky (nadmerné spracované sacharidy môžu u niektorých ľudí spôsobiť únavu),

Hľadajte spôsoby, ako zahrnúť náhodné cvičenie do svojej práce – namiesto výťahu choďte po schodoch, pošlite svoje dokumenty do tlačiarne pár stolov ďalej (ak ste napríklad v kancelárii), namiesto toho, aby ste mu posielali e-mail, choďte ku kolegovi osobne.

Stanovte si hranice

Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste dosiahli lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, je stanoviť si hranice. To znamená vytvoriť jasné hranice medzi vašim pracovným a osobným životom. Môžete napríklad nastaviť čas každý deň, kedy prestanete kontrolovať pracovné e-maily alebo vypnete telefón počas chvíľ s rodinou.

Uprednostnite svoj čas

Je ľahké nechať sa prevalcovať pracovnými a osobnými povinnosťami. Preto je nevyhnutné uprednostniť svoj čas. Urobte si zoznam najdôležitejších úloh, ktoré musíte každý deň splniť, a zamerajte sa na tie ako prvé. V prípade potreby môžete tiež delegovať úlohy alebo požiadať o pomoc.

Naučte sa povedať nie

Povedať nie môže byť ťažké, najmä pokiaľ ide o požiadavky súvisiace s prácou. Je však dôležité naučiť sa povedať nie, keď je to potrebné, aby ste ochránili svoj čas a energiu. Ak sa už cítite preťažení, prevzatie ďalších povinností len zvýši váš stres.

Urobte si prestávky

Robiť si prestávky počas dňa je kľúčové pre udržanie zdravej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom. Môže vám pomôcť dobiť energiu a zaostriť, čo vám umožní byť produktívnejší a efektívnejší. Môžete si urobiť krátku prechádzku, precvičiť si hlboké dýchanie alebo urobiť nejaké strečingové cvičenia.

Zdroje:

https://www.betterup.com/blog/how-to-have-good-work-life-balance

https://dariawilliamson.com/work-life-balance-or-work-life-harmony/

https://medium.com/@bt.khaled/work-life-balance-finding-harmony-between-your-career-and-personal-life-72212b6960b6

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: 4cornerresources.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies