Ukrajinská opozícia žiada detaily dohody s Ruskom

NETKY.SK • 18 December 2013, 10:44 • 2 min
Ukrajinská opozícia žiada detaily dohody s Ruskom

KYJEV - Opozícia na Ukrajine chce vedieť, čo ponúkol prezident Viktor Janukovyč ako výmenu za ekonomickú pomoc od Moskvy. Ruský prezident Vladimir Putin súhlasil s nákupom ukrajinských dlhopisov za miliardy dolárov ako aj znížením cien ruského plynu pre krajinu.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak v čase, keď sa Kremeľ snaží zastaviť priblíženie sa Ukrajiny k Európskej únii. Opozičný líder Vitalij Kličko proeurópskym demonštrantom v Kyjeve povedal, že Janukovyč zradil nezávislosť Ukrajiny. "Vzdal sa ukrajinských národných záujmov, vzdal sa nezávislosti," povedal bývalý boxerský šampión v utorok davu. "Chceme presne vedieť, čo dal ako záruku, a dôvody, prečo tak spravil," dodal Kličko. Zároveň Janukovyča vyzval, aby vypísal predčasné voľby, uvádza spravodajská stanica BBC.

Janukovyč po rokovaniach v Moskve povedal, že nová obchodná dohoda, ktorej presné detaily nie sú známe, významným spôsobom "prehĺbi vzájomné vzťahy". "Pripravili sme spoločný akčný plán na vyriešenie otázky obchodných a hospodárskych obmedzení, takzvanú cestovnú mapu," vyhlásil ukrajinský prezident. Z dohody budú mať podľa neho prospech ekonomiky oboch krajín. "Významne to prehĺbi naše strategické partnerstvo vo viacerých oblastiach," doplnil Janukovyč. 

Rusko v utorok súhlasilo s tým, že dočasne zníži ceny zemného plynu pre Ukrajinu o približne tretinu, a to na 268,5 amerických dolárov (195,3 eura) za tisíc kubických metrov. Kyjev za ruský plyn teraz platí približne 400 dolárov (291 eur) za tisíc kubických metrov. Putin zároveň po rokovaniach s Janukovyčom oznámil, že Rusko zo svojho fondu národného majetku použije 15 miliárd dolárov (10,9 mld. eur) na nákup štátnych cenných papierov Ukrajiny, aby tak pomohlo odvrátiť v krajine finančnú krízu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies