Ukrajina chce byť členom dvoch zón voľného obchodu

NETKY.SK • 24 August 2013, 17:45 • 2 min
Ukrajina chce byť členom dvoch zón voľného obchodu

KYJEV - Premiéri Ukrajiny a Ruska sa stretnú v pondelok v Moskve a budú rokovať o ukrajinsko-ruských ekonomických vzťahoch.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský premiér Mykola Azarov pricestuje v pondelok (26.8.) do Moskvy a s predsedom ruskej vlády Dmitrijom Medvedevom bude rokovať o ukrajinsko-ruských ekonomických vzťahoch. Agentúra Sinchua sa odvoláva na Azarenkovho hovorcu Vitalija Lukjanenka.

Kľúčovou témou oboch vládnych činiteľov sa podľa hovorcu stane spolupráca Ukrajiny, Colnej únie a Spoločenstva nezávislých štátov, keď Kyjev podpíše asociačnú dohodu a dohodu o zóne voľného obchodu s Európskou úniou. K ich podpisu by malo podľa Lukjanenka dôjsť v novembri.

Hovorca povedal: "Naša pozícia je, že si dve zóny voľného obchodu neprotirečia, lebo pre Ukrajinu sú obe dôležité. My musíme ich režimy koordinovať ako partneri". Dodal, že zóny nie sú rivalmi, lebo ich činnosť spočíva na princípoch fungovania Svetovej obchodnej organizácie.

Premiéri budú diskutovať aj o ukrajinskom exporte do Ruska, ktorý zakázala Ruská colná služba 14. augusta a o sprísnených kontrolách na rusko-ukrajinskej hranici. Opatrenia zastavili dopravu tovarov a spôsobili ťažké ekonomické straty.

Sergej Glaziev, ekonomický poradca prezidenta Vladimira Putina, uplynulý víkend povedal, že išlo o "preventívne opatrenia" zamerané na zmeny v colných procedúrach, keď Ukrajina podpíše dohodu s EÚ.

V utorok (20.8.) varovala EÚ Rusko, aby netrestala Ukrajinu ekonomickými diskriminačnými opatreniami, keď sa bývalá sovietska krajina primkne ekonomický k bloku s 28 členmi.

Putin o dva dni neskôr vyhlásil, že keď Ukrajina podpíše významnú politickú a obchodnú dohodu s EÚ, Colná únia, ktorú vedie Rusko a jej členmi sú ďalej Kazachstan a Bielorusko, bude uvažovať o prijatí svojich ochranných opatrení.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies