Ukradnutý kríž z Nemecka za milión eur môžu zlodeji prepašovať aj na Slovensko

NETKY.SK • 14 November 2013, 18:54 • 2 min
Ukradnutý kríž z Nemecka za milión eur môžu zlodeji prepašovať aj na Slovensko

BRATISLAVA - Ukradnutý kríž z nemeckého mesta Steinfurt-Borghost v hodnote asi milión eur sa môže trojica zlodejov pokúsiť prepašovať aj na Slovensko. Informáciu o odcudzenom predmete dostala slovenská finančná správa, uviedla dnes jej hovorkyňa Patrícia Macíková.

slovakia

left justify in out

Má ísť o reliéfny kríž zo zlatého plechu z obdobia okolo roku 1050 n. l. Dekorovaný je rytím a drahokamami, polodrahokamami a kryštálmi kremeňa. Na prednej strane má vyobrazenia Svätého Petra a Pavla, Svätého Cosmu a Damiana a vo vrchnej časti skupinu osôb z Ukrižovania.

"Finančná správa spolupracuje so zahraničnými colnými správami na odhaľovaní pašovania predmetov kultúrneho dedičstva už 12 rokov," priblížila Macíková. Informáciu o odcudzených predmetoch dostanú prostredníctvom systému medzinárodného varovania a Ministerstva kultúry SR. "Tento rok pritom nejde o prvú krádež. Kolegovia zo zahraničia nahlásili na finančnú správu už osem predmetov," zdôraznila Macíková. Napríklad v roku 2012 bolo takýchto prípadov 19 a rok predtým 65. Rekordný však bol rok 2010, vtedy prišlo na finančnú správu 147 hlásení o prípadoch krádeže kultúrnych predmetov. Všetky boli z Grécka. "Prípad z inej krajiny ako Grécka naposledy nahlásili v roku 2009. Boli to krádeže v Bulharsku a Japonsku," vymenovala.

Medzi ukradnutými predmetmi sa napríklad objavil obraz Pabla Picassa s názvom Hlava ženy či soška z Japonska alebo vápencový náhrobný kameň z 3. až 2. storočia pred naším letopočtom, ktorý bol odcudzený z cintorína v Grécku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies