Učitelia spísali pripomienku, chcú skvalitniť školský zákon

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 10:18 • 2 min
Učitelia spísali pripomienku, chcú skvalitniť školský zákon

BRATISLAVA - Slovenská komora učiteľov predložila hromadnú pripomienku k ministerstvom školstva navrhovanej úprave školského a niektorých ďalších zákonov. Učitelia chcú skvalitniť školský zákon, zároveň bojujú proti obmedzeniu kreditového systému a politizácii školstva. Hromadnú pripomienku, ktorú zverejnili na internetovej stránke www.changenet.sk, aktuálne podporilo vyše 1 900 ľudí.

slovakia

left justify in out

Komora učiteľov zásadne odmieta návrh novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Chce tak zabrániť tomu, aby zriaďovatelia škôl, čiže starostovia, predsedovia samosprávnych krajov a prednostovia okresných úradov, získali právo vetovať návrh rady školy na riaditeľa, ktorý vzišiel z výberového konania. "Navrhovaná úprava povedie k politizácii školstva, mnoho schopných ľudí stratí motiváciu kandidovať za riaditeľa a vytvorí sa priestor pre korupciu, klientelizmus a rodinkárstvo," uvádza komora učiteľov vo svojom stanovisku.


Učitelia sú aj proti okliešťovaniu možností, ako získať kredity. "Zásadne odmietame návrh novely zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch, ktorá ruší možnosť získať kredity za vykonanú štátnu jazykovú skúšku, rigoróznu skúšku, špecializačné štúdium a tvorivé aktivity," uvádza v hromadnej pripomienke Slovenská komora učiteľov a zároveň navrhuje, aby mali pedagogickí a odborní zamestnanci opäť možnosť získať kredity overením profesijných kompetencií. Profesijné kompetencie podľa komory pedagogickí zamestnanci získavajú pedagogickou činnosťou, odbornou činnosťou alebo sebavzdelávaním a nie len povinnou účasťou na školeniach.


Ďalším problematickým bodom je podľa komory obmedzená platnosť kreditov. Učitelia dlhodobo kritizujú sedemročnú platnosť kreditov, ktoré získali. Toto ustanovenie pritom zrušila novela zákona z roku 2011 s účinnosťou od 1. januára 2013. Následne však účinnosť posunul zákon na 1. januára 2015 a neskôr na 1. januára 2016. Návrhom zákona, ktorý je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní, sa má účinnosť posunúť až na 1. januára 2018. Práve s tým komora učiteľov zásadne nesúhlasí a navrhuje, aby obmedzená platnosť kreditov prestala platiť 1. septembra 2015. "Sedemročná platnosť kreditov je v zjavnom rozpore s celým systémom vzdelávania a vykonávaním skúšok, ktoré overujú nadobudnutie vedomostí, zručností a spôsobilostí. Platnosť po siedmich rokoch nestrácajú ani záverečné učňovské skúšky, maturitné skúšky, bakalárske skúšky, magisterské skúšky, ale ani napríklad rôzne osvedčenia - od zváračského listu, cez masérsky certifikát až po vodičské oprávnenie," myslí si komora učiteľov.


Učitelia vo svojej pripomienke hovoria aj o nesúhlase so súčasným znením školského zákona. Existencia učebných osnov v prípade materských škôl je podľa komory učiteľov neprimeraným didaktizovaním predškolského vzdelávania. Upozorňujú aj na to, aby v triede materskej školy, kde je zaradené dieťa so špeciálnymi výchovno–vzdelávacími potrebami, bol počet detí zohľadnený. "Deti so špeciálnymi výchovno–vzdelávacími potrebami vyžadujú zvýšenú pozornosť učiteľky, čo nie je možné zabezpečiť, ak je počet detí taký, ako v triede bez dieťaťa so špeciálnymi výchovno–vzdelávacími potrebami," hovoria učitelia a dodávajú, že považujú za nutnosť znížiť v triedach, kde je začlenené dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, celkový počet detí a zabezpečiť asistenta učiteľa na celú dobu dochádzky takéhoto dieťaťa do materskej školy. Hromadná pripomienka je zverejnená na internetovej stránke www.changenet.sk, ľudia ju môžu podporiť do štvrtka 2. apríla.


Návrh zákona, ktorý predložilo ministerstvo školstva do pripomienkového konania, prináša súbor novelizačných zmien v zákone o výchove a vzdelávaní, v zákone o štátnej správe v školstve a školskej samospráve či v zákone o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch. Zriaďovateľ základnej či strednej školy nebude podľa návrhu povinný akceptovať prvý návrh rady školy na kandidáta na riaditeľa školy alebo školského zariadenia. Radu školy pritom bude môcť s odôvodnením požiadať o predloženie druhého návrhu na vymenovanie kandidáta na riaditeľa. Ministerstvo školstva zároveň navrhuje aj zmenu termínu zápisu detí do prvého ročníka základnej školy. Pôvodný termín od polky januára do polky februára by mal nahradiť nový aprílový termín. Ďalšou zmenou je, že základné a stredné školy budú môcť využiť vzdelávacie štandardy ako učebné osnovy povinného vyučovacieho predmetu školského vzdelávacieho programu. Pre motivovanie odborníkov z praxe sa zvyšuje počet hodín týždenného úväzku zo sedem na desať, kedy sa od učiteľa profesijných predmetov - odborníka z praxe nevyžaduje doplňujúce pedagogické štúdium.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies