U netopierov žijúcich v Rusku vedci objavili koronavírus

NETKY.SK • 2 November 2020, 10:14 • 2 min
U netopierov žijúcich v Rusku vedci objavili koronavírus

MOSKVA - Na zistenie, o aký typ vírusu ide, budú špecialisti potrebovať asi dva roky. Uviedli to ruskí vedci výskumného ústavu epidemiológie.

slovakia

left justify in out

Štúdia preukázala prítomnosť koronavírusu v niektorých netopieroch žijúcich v Rusku, zistenie, o aký typ vírusu ide, však bude trvať asi dva roky. Agentúre TASS to oznámila Anna Speranskaya, vedúca skupiny pre genomický a postgenomický výskum Ústredného výskumného ústavu epidemiológie v Rospotrebnadzore.

 

 „Výskum sa neskončil. Dokončenie nám bude trvať asi dva roky. Štúdia zatiaľ ukázala iba to, že niektoré (zatiaľ nie je známe, aké presne) koronavírusy u netopierov žijúcich v Rusku, existujú. Ktoré presne - je predmet výskumu. Štúdia tiež umožnila stanoviť sekvencie genómu mnohých ďalších vírusov (nie koronavírusov), ktoré sa našli súčasne,“ povedala vedúca skupiny Ústredného výskumného ústavu epidemiológie Anna Speranskaya.

 

 

Speranskaya upresnila, že práce sa vykonávajú iba s netopiermi z moskovského regiónu. Podľa nej majú tieto zvieratá tendenciu vyhýbať sa kontaktu s ľuďmi a nie sú o nič nebezpečnejšie ako iné vonkajšie alebo divoké zvieratá. Stačí len aby ich človek nechytal, nedotýkal sa ich a neničil ich obývané miesta.

 

 „Ak človek napriek tomu nájde netopiera sediaceho na zemi (zraneného), potom ho môže opatrne (s rukami v rukaviciach) vložiť do krabice a odniesť do špeciálneho rehabilitačného centra pre zvieratá,“ vysvetlila Anna Speranskaya, vedúca Ústredného výskumného ústavu epidemiológie Rospotrebnadzoru Ruskej federácie. Dezinfekčné gély a rúška proti šíreniu nového koronavírusu nájdete aj na shop.netky.sk.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies