Tusk kritizoval prístup lídrov k utečeneckej kríze ako naivný

NETKY.SK • 23 Október 2015, 10:05 • 2 min
Tusk kritizoval prístup lídrov k utečeneckej kríze ako naivný

MADRID - Stály predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok označil argumenty partnerov v EÚ týkajúce sa umiestňovania utečencov za "naivné", pokiaľ sa nedarí zastaviť ich prílev cez hranice.

slovakia

left justify in out

Počas vystúpenia na zjazde Európskej ľudovej strany (EĽS) v Madride tak potvrdil vyjadrenia diplomatov o "čoraz podráždenejšej diskusii" v zákulisí tohto zoskupenia, uviedla agentúra Reuters.

 

Zatiaľ čo konzervatívci ako Tusk zdôrazňujú naliehavosť sprísnenia režimu na hraniciach EÚ, iní vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej presadzujú, aby členské štáty preukázali "solidaritu" a zdieľali zodpovednosť za prijatie utečencov.

 

"Nemôžeme ďalej dovoľovať, aby sa solidarita rovnala naivite, otvorenosť sa rovnala bezmocnosti, sloboda sa rovnala chaosu. A tým samozrejme poukazujem na situáciu na hraniciach," povedal Tusk vo svojom krátkom prejave, v ktorom však nespomenul konkrétne mená. Na zjazde v Madride však bola prítomná i Merkelová, ako aj maďarský premiér Viktor Orbán či predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

 

Podľa Tuska by sa európski lídri nemali vzdať svojej "prvotnej povinnosti" chrániť územie svojich štátov a odkázal im, že "ak chcú pomáhať iným, musia byť najprv schopní postarať sa o seba a svojich blízkych". Za obmedzenie nelegálnej migrácie pritom pochválil španielskeho premiéra Mariana Rajoya v úlohe hostiteľa.

 

Európska ľudová strana združujúca konzervatívne strany v Európskom parlamente na úvod svojho zjazdu vyzvala na posilnenie ochrany vonkajších hraníc EÚ v reakcii na súčasnú utečeneckú krízu. Zdôraznila, že EÚ by nemala uzatvárať svoje hranice, ale musí zaviesť prísnejšie kontroly, aby dostala prílev prichádzajúcich utečencov pod kontrolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies