Tusk: EÚ sa teraz musí naliehavo sústrediť na ochranu vonkajších hraníc

NETKY.SK • 23 September 2015, 18:18 • 2 min
Tusk: EÚ sa teraz musí naliehavo sústrediť na ochranu vonkajších hraníc

BRUSEL - Najnaliehavejšou záležitosťou, ktorej sa teraz Európska únia musí venovať, je opätovné získanie kontroly nad svojimi vonkajšími hranicami. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk pred začatím dnešného neformálneho summitu EÚ o utečeneckej kríze.

slovakia

left justify in out

"Najnaliehavejšia otázka, ktorej sa dnes večer musíme venovať, je to, ako znovu získať kontrolu nad našimi vonkajšími hranicami. Ináč nemá zmysel hovoriť o spoločnej politike v oblasti migrácie," povedal Tusk.

 

Podľa jeho slov sa konflikty, ktoré vedú k vlne utečencov, predovšetkým vojna v Sýrii, tak rýchlo neskončia. Tusk v tejto súvislosti varoval pred potenciálom pohybu "miliónov utečencov" a nie tisícov, ako je to dnes.

 

Tusk zdôraznil, že partneri EÚ potrebujú pomoc, a spresnil, že ide najmä o susedné krajiny Sýrie ako Turecko, Libanon a Jordánsko, ktoré sú najviac vystavené masovému prílivu utečencov z tejto krajiny.

 

Zároveň dodal, že dnes večer na summite EÚ navrhne sériu "krátkodobých opatrení", vrátane podpory pre Turecko a humanitárne agentúry pôsobiace v utečeneckých táboroch.

 

"Dnes musíme pripraviť konkrétny plán," priznal Tusk, ktorý znovu zopakoval výzvu členským štátom EÚ, aby zastavili vzájomnú kritiku v súvislosti s utečeneckou krízou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies