Tusk diskutoval s rakúskymi predstaviteľmi o migrácii

NETKY.SK • 13 Február 2017, 17:51 • 2 min
Tusk diskutoval s rakúskymi predstaviteľmi o migrácii

BRUSEL - O migrácii a budúcoročnom predsedníctve Rakúska v Rade EÚ dnes v Bruseli diskutoval predseda Európskej rady Donald Tusk s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom a kancelárom Christianom Kernom.

slovakia

left justify in out

Tusk označil stretnutie za konštruktívne. Priznal, že Rakúsko sa počas vrcholiacej migračnej krízy ocitlo v ťažkej situácii a že táto otázka stále trápi mnohých Rakúšanov. Na druhej strane pripomenul, že množstvo nelegálnych migrantov prúdiacich do Európy predstavovalo v uplynulých štyroch mesiacoch len dve percentá oproti najvyšším číslam z roku 2015. Za najdôležitejšie opatrenie v tomto smere považuje účinnú ochranu vonkajších hraníc EÚ.

 

Tusk sa s rakúskym kancelárom Kernom zhodol na tom, že je potrebné udržať takzvanú balkánsku migračnú trasu uzavretú a spolupracovať pri tom s balkánskymi štátmi a Tureckom. Predseda Európskej rady podporil aj efektívnejšie vracanie neúspešných žiadateľov o azyl do krajín pôvodu.

 

Tusk vyjadril svoj rešpekt k rakúskemu prezidentovi van der Bellenovi a jeho víťazstvo vo voľbách označil za "znamenie nádeje pre milióny Európanov" v čase, keď je podľa neho "moderné byť proti EÚ". V utorok rakúsky prezident vystúpi na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Premiérovi Kernovi Tusk sľúbil podporu a spoluprácu pri rakúskom predsedníctve v Rade EÚ, ktoré sa začne v júli 2018.

 

Minulý týždeň sa na podnet Rakúska vo Viedni stretli ministri vnútra a obrany 16 štátov strednej Európy a Balkánu. Dohodli sa na vypracovaní nového plánu, ktorý zabezpečí, že pozemná cesta migrantov usilujúcich dostať sa z Grécka do ďalších štátov EÚ zostane uzavretá. Cieľom stretnutia bola príprava na prípadný zvýšený prílev migrantov po skončení zimy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies