Turistické chodníky vo Vysokých Tatrách sú schodné, otvoria ich o dva dni

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 14:02 • 2 min
Turistické chodníky vo Vysokých Tatrách sú schodné, otvoria ich o dva dni

POPRAD – Turistické chodníky v Tatrách sú momentálne schodné. Informovali o tom záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) pri príležitosti blížiaceho sa otvorenia letnej turistickej sezóny vo štvrtok 16. júna.

slovakia

left justify in out

Sezónna uzávera turistických značkovaných chodníkov sa po viac ako siedmich mesiacoch skončí, platila od 1. novembra z dôvodu ochrany prírody. Pre turistov budú opäť sprístupnené doliny, priechody cez sedlá a výstupy na štíty.

 

„Vo vyšších nadmorských výškach zhruba 1 800 metrov vo Vysokých a Západných Tatrách je nutné počítať, hlavne na severne orientovaných svahoch a v tieni, so zvyškami starého snehu a snehovými poľami. V týchto úsekoch je potrebné dbať na maximálnu opatrnosť pri ich prechode,“ upozorňujú na svojej internetovej stránke záchranári. Pripomínajú tiež, že v ranných a podvečerných hodinách, pri poklese teplôt, chodníky namŕzajú.


Podľa záchranárov HZS sú letné mesiace charakteristické početnými búrkami, ktoré sa tvoria z tepla a prichádzajú náhle. V horskom prostredí predstavujú zvýšené nebezpečenstvo ohrozenia zdravia a života. „V týchto mesiacoch je potrebné sledovať vývoj počasia, búrkové predpovede, ktoré bývajú hlásené vopred. Na túru je vhodné ísť v skorých ranných hodinách, s návratom okolo obeda, keď už nie je predpoklad zastihnutia búrkou v exponovanom vyvýšenom mieste. Na túru rozhodne netreba chodiť sám,“ radia záchranári.

 

Pripomínajú, že aj menší úraz, prípadne problém s orientáciou či vyčerpanie, sa stávajú ťažšie riešiteľné. „Ak sa aj turista rozhodne ísť sám, je nevyhnutné nahlásiť svoj pohyb blízkej osobe, prípadne v ubytovacom zariadení či priamo Horskej záchrannej službe. So sebou je dôležité mať mobilný telefón s plne nabitou batériou, a to aj v prípade väčšej skupiny ľudí, pričom je potrebné brať do úvahy, že v chladnom prostredí sa kapacita batérie znižuje,“ upozorňujú ďalej záchranári.


Od minulej letnej turistickej sezóny je turistom a horolezcom k dispozícií Aplikácia HZS, ktorá umožňuje tiesňové volania a odosielania tiesňových SMS správ. Veľkou výhodou v prípade zaslania SMS s popisom udalosti je príjem GPS súradníc s takmer presnou lokalizáciou postihnutého. Aplikáciu HZS, ktorá je dostupná pre operačné systémy Android a IOS, je možné stiahnuť si prostredníctvom linkov na internetovej stránke hzs.sk.

 

Súčasťou aplikácie sú aktuálne informácie o výstrahách v horských oblastiach, lavínovej situácii, kontaktoch na dispečingy jednotlivých oblastných stredísk HZS, pravidlá pohybu v horách a návod na poskytnutie prvej pomoci. Horská záchranná služba poskytuje informácie o podmienkach v horských oblastiach ďalej na svojej internetovej stránke hzs.sk, na linke 052/78 777 11, prípadne priamo na dispečingoch oblastných stredísk HZS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies