Turecký premiér: Nemecko si musí vybrať medzi Ankarou a pučistami

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 16:29 • 2 min
Turecký premiér: Nemecko si musí vybrať medzi Ankarou a pučistami

ISTANBUL - Nemecko sa musí rozhodnúť, či chce stáť na strane svojho spojenca Turecka alebo údajných osnovateľov prevratu. V čase opätovného napätia vo vzťahoch medzi oboma krajinami to dnes povedal turecký premiér Binali Yildirim.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Yildirim vo vystúpení pred členmi svojej strany kritizoval rozhodnutie nemeckých orgánov udeliť azyl tureckým vojakom, ktorých Ankara obviňuje z účasti na vlaňajšom zmarenom pokuse o prevrat. Podľa tureckého premiéra ide o "významný vývoj v opätovnom zhoršovaní našich vzťahov".

 

S výzvou, aby si Nemecko vybralo, Yildirim dodal: "Ak chce rozvíjať vzťahy s Tureckom, ďalej posilniť historické priateľstvo, potom sa musí prihlásiť k Tureckej republike" namiesto skupín, ktoré Turecko pokladá za teroristické organizácie. Patria k nim kurdskí militanti a sieť tureckého duchovného Fethullaha Gülena.

 

Turecké vedenie obviňuje Gülena a jeho hnutie z prípravy štátneho prevratu, čo vplyvný kazateľ žijúci v exile v Spojených štátoch popiera.

 

Rozhodnutie o azyle pre niektorých tureckých vojakov už viedlo Ankaru k tomu, že odmietla žiadosť nemeckých poslancov o to, aby mohli navštíviť približne 270 nemeckých vojakov pôsobiacich v rámci koalície proti tzv. Islamskému štátu (IS) na základni v Incirliku.

 

Odmietnutie rozhnevalo Nemecko a zvýšilo vyhliadky, že Berlín presunie svoje prieskumné a tankovacie lietadlá spolu s obsluhujúcicm personálom do inej krajiny.

 

"Ak turecký premiér od nemeckej vlády žiada, aby sme ignorovali náš azylový zákon a nedbali na našu ústavu, potom jasne hovorím: stojíme si za našou ústavou, ako aj azylovým právom," povedal šéf poslaneckého klubu koaličných sociálnych demokratov v spolkovom parlamente Thomas Oppermann. "Toto je ústavný štát a my sa nenecháme vydierať," dodal Oppermann v súvislosti so základňou Incirlik. Turecko má podľa neho "poslednú šancu" objasniť túto otázku pred blížiacim sa summitom NATO.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová po štvrtkovom odmietavom stanovisku tureckých úradov uviedla, že hoci rozhovory s Tureckom budú pokračovať, Nemecko môže zvážiť alternatívy k základni Incirlik. Podľa jej slov by mohlo svojich tamojších vojakov presunúť napríklad do Jordánska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies