Turecký parlament v uznesení deklaruje spoločný postoj k pokusu o prevrat

NETKY.SK • 20 Júl 2016, 14:57 • 2 min
Turecký parlament v uznesení deklaruje spoločný postoj k pokusu o prevrat

ANKARA - Politické strany zastúpené v tureckom parlamente vyjadrili spoločný odmietavý postoj k minulotýždňovému pokusu o vojenský prevrat v krajine, pričom vyzvali na vyhýbanie sa "násilným aktom, ktoré sú za hranicami demokratických reakcií".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Veľké národné zhromaždenie Turecka si splnilo svoju povinnosť ako zástupca skvelého a hrdinského národa pod hrozbou bômb a guliek. Opäť raz ukázalo, že je zhromaždením hodným svojho ľudu," uvádza sa v uznesení parlamentu, ktoré poskytlo dnes agentúre TASR veľvyslanectvo Tureckej republiky v SR. Jednomyseľná a rozhodná odozva zákonodarcov na "tento odporný pokus o puč" je podľa neho "extrémne dôležitá pre ďalšie budovanie demokracie v Turecku".

 

"To, že všetky politické strany v zhromaždení stáli pri sebe so spoločným postojom a rétorikou, je historickým okamihom," komentuje parlament vlastnú odozvu na vzburu časti armády z noci na sobotu. Táto skutočnosť bude podľa neho "ako taká zachytená v dejinách" a "ďalej posilní národ a národnú vôľu"Národné zhromaždenie tiež upozorňuje, že aktérov nevydareného prevratu nechá "zaplatiť tu najvyššiu daň v medziach právneho štátu". "Táto deklarácia je dôkazom, že v Turecku nebude už nič také ako doteraz."

 

Pod uznesením sú podpísaní podpredseda parlamentu Ismail Kahraman, premiér Binali Yildirim ako predseda vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja, líder opozičnej Republikánskej ľudovej strany Kemal Kiličdaroglu, ako aj predseda Strany národnej akcie Devlet Bahčeli a zástupca predsedu Ľudovodemokratickej strany Idris Baluken. Parlamentné strany v prijatom dokumente vzdávajú poctu obetiam násilia a želajú skoré uzdravenie zraneným, ale aj "rýchle zotavenie národu", a zdravia "všetky priateľské a bratské krajiny", ktoré Turecko v súvislosti s pokusom o prevrat podporili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies