Turecký opozičný denník Cumhuriyet nekapituloval ani po zadržaní šéfredaktora

NETKY.SK • 1 November 2016, 10:18 • 2 min
Turecký opozičný denník Cumhuriyet nekapituloval ani po zadržaní šéfredaktora

ISTANBUL - Turecký opozičný denník Cumhuriyet vyšiel dnes na titulnej strane s nápisom "Nevzdáme sa". Stalo sa tak deň po tom, ako úrady zatkli minimálne 11 zamestnancov denníka vrátane jeho šéfredaktora, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Zatýkanie v redakcii Cumhuriyet bolo súčasťou široko koncipovaných protiteroristických opatrení uplatňovaných v rámci výnimočného stavu, ktorý platí v Turecku od júlového zmareného pokusu o vojenský prevrat. Medzi zatknutými je šéfredaktor Murat Sabuncu a ďalší vedúci predstavitelia novín, ako aj známy fejtonista a karikaturista.

 

Noviny označili postup úradov za "puč" zameraný proti slobode tlače. Pondelkové zatýkanie v redakcii Cumhuriyet odsúdili medzinárodné ľudskoprávne skupiny, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz aj vláda USA.

 

Turecká štátna tlačová agentúra Anadolu uviedla len toľko, že šéfredaktor Sabuncu bol zadržaný v súvislosti s bližšie nešpecifikovaným "vyšetrovaním".

 

Ľavicový a sekulárny Cumhuriyet založený v roku 1924 je jedným z najstarších denníkov v Turecku. Podľa agentúry DPA je to v súčasnosti posledný veľký turecký denník, ktorý zaujíma kritické postoje voči vláde.

 

Od neúspešného pokusu o prevrat z 15. júla turecké úrady zastavili činnosť už takmer 170 médií a uväznili 105 novinárov, uvádza Združenie tureckých žurnalistov. Zásahy smerovali nielen voči novinám, časopisom, rozhlasovým a televíznym staniciam napojeným na údajného organizátora prevratu, duchovného Fethullaha Gülena, ale postihli aj takmer všetky nezávislé kurdské médiá.

 

Turecké úrady od júla zadržali celkovo už približne 35.000 osôb a prepustili z práce desaťtisíce štátnych zamestnancov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies