Turecký minister: Turecko navrhlo Rusku spoločné útoky voči IS v Sýrii

NETKY.SK • 11 August 2016, 14:25 • 2 min
Turecký minister: Turecko navrhlo Rusku spoločné útoky voči IS v Sýrii

ANKARA - Turecko navrhlo Rusku spoločné operácie voči cieľom extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na území Sýrie. Oznámil to dnes turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorého citovala agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Apelovali sme na Rusko ohľadne Dáišu. Povedali sme, že máme spoločného nepriateľa, proti ktorému môžeme bojovať spoločne," povedal Čavušoglu, pričom použil výraz Dáiš, arabskú skratku pre IS.


Možnosti spoločného postupu v Sýrii by mala v Rusku prediskutovať turecká delegácia zložená z predstaviteľov rezortu diplomacie, tajných služieb a armády.


Ministrovo vyjadrenie odznelo niekoľko dní po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan rokoval v Petrohrade s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.


Vzťahy Moskvy a Ankary sa prudko zhoršili vlani v novembri, keď turecká stíhačka zostrelila pri hraniciach Sýrie ruský stíhací bombardér Su-24.

 

Čavušoglu: Turecko si želá spoluprácu s Ruskom v Sýrii, nie spoločné útoky
 

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu spresnil dnes svoje vyjadrenie o spoločnom postupe s Ruskom proti teroristickej skupine Islamský štát (IS/Dáiš) v Sýrii, keď povedal, že Turecko si želá väčšiu spoluprácu s Moskvou, nie spoločné útoky. 

 

Čavušoglu novinárom povedal, že Turecko, člen NATO, chce dosiahnuť "koordináciu" s Ruskom v otázke operácií proti IS. "Neznamená to, že turecké lietadlá a ruské lietadlá budú lietať spolu," uviedol minister.


"Keďže Dáiš je našim spoločným nepriateľom, bolo by dobré, keby Rusko zacieľovalo svoje operácie proti Dáišu," dodal šéf tureckej diplomacie.


AP predtým citovala Čavušoglove slová o tom, že Turecko navrhlo Rusku "spoločné operácie" voči cieľom IS na území Sýrie.


Možnosti spoločného postupu v Sýrii by mala v Rusku prediskutovať turecká delegácia zložená z predstaviteľov rezortu diplomacie, tajných služieb a armády.


Turecko a Rusko majú dlhodobé nezhody ohľadne Sýrie, kde podporujú rôzne strany konfliktu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies