Turecko nechce vojnu, povedal premiér Erdogan

NETKY.SK • 5 Október 2012, 07:50 • 2 min
Turecko nechce vojnu, povedal premiér Erdogan

Turecko nechce vojnu, povedal premiér Erdogan - Politika Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí dnes v New Yorku vyhlásil, že jeho vláda sa nesnaží o vystupňovanie násilia s Tureckom a vyšetruje zdroj cezhraničnej mínometnej paľby, ktorá si v stredu vy

slovakia

left justify in out

img

Sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí dnes v New Yorku vyhlásil, že jeho vláda sa nesnaží o vystupňovanie násilia s Tureckom a vyšetruje zdroj cezhraničnej mínometnej paľby, ktorá si v stredu vyžiadala v tureckej dedine životy piatich civilistiek.


Sýrsky veľvyslanec Džaafarí prečítal novinárom list, ktorý dnes odovzdal Bezpečnostnej rade OSN. Sýria v ňom vyjadrila "najhlbšiu sústrasť" rodinám obetí a Turecku.

Ambasádor však uviedol, že list neobsahuje ospravedlnenie, lebo vyšetrovanie incidentu sa ešte neskončilo.

Džaafarí povedal, že odvetná streľba Turecka z dnešného rána zranila dvoch sýrskych armádnych predstaviteľov.

Veľvyslanec Sýrie pri OSN ďalej vyhlásil, že jeho vláda vyzýva Turecko, aby konalo "múdro, rozumne" a zabránilo prenikaniu "teroristov a povstalcov" i pašovaniu zbraní cez hranicu.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes o čosi neskôr oznámil, že Turecko nikdy nebude chcieť začať vojnu a parlament schválil vyslanie tureckých vojakov do zahraničia ako odstrašujúci prostriedok po sýrskom ostreľovaní dediny na juhovýchode Turecka.

"Nikdy by sme nemohli mať záujem o niečo také ako začatie vojny," povedalErdogan novinárom na tlačovej konferencii.

"Turecká republika je štát, schopný obrániť svojich občanov a hranice. Nikto by sa nemal pokúšať testovať naše odhodlanie v tejto veci," dodal turecký premiér.

Turecko reaguje primerane, skonštatovali v USA


Ministerstvo zahraničných vecí USA dnes uviedlo, že dnešnú tureckú reakciu na sýrsku stredajšiu mínometnú streľbu pokladá za náležitú, primeranú a zameranú na odvrátenie akéhokoľvek budúceho narušenia tureckej zvrchovanosti Sýriou.

Americké ministerstvo takisto vyjadrilo presvedčenie, že Turecko delostreleckými údermi len reagovalo na stredajší sýrsky incident a že opatrenia tureckého parlamentu sú zamerané na zabrzdenie ďalších krokov, porušujúcich suverenitu krajiny.

Turecko totiž dnes ráno uskutočnilo odvetné delostrelecké útoky na sýrske pohraničné mesto. Išlo o reakciu na stredajšiu sýrsku paľbu, počas ktorej dopadla strela na tureckú dedinu a zabila päť civilistiek.

Turecký parlament schválil dnes už skôr žiadosť vlády o prípadnú vojenskú operáciu v Sýrii. Parlament dal vláde povolenie uskutočniť cezhraničné vojenské operácie v prípade, ak to bude považovať za potrebné. Mandát má platiť jeden rok. Tureckí vládni predstavitelia však zdôraznili, že ide o varovanie pre Damask a že Ankara nevstupuje do vojny so Sýriou.

Vláda žiadala o súhlas s prípadným vyslaním vojakov za hranice Turecka s odôvodnením, že "útočné konanie" sýrskych ozbrojených síl voči tureckému územiu predstavuje vážnu hrozbu pre národnú bezpečnosť.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies