Turecko a USA ukončili rokovania o spoločnej operácii proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 25 August 2015, 16:18 • 2 min
Turecko a USA ukončili rokovania o spoločnej operácii proti Islamskému štátu

ANKARA - Tureckí a americkí predstavitelia ukončili dnes v Ankare "technické rokovania" o spolupráci na operácii proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS), informoval šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu.

slovakia

left justify in out

Minister novinárom podľa agentúry AP povedal, že dohoda uzatvorená medzi armádnymi činiteľmi oboch krajín hovorí o "procedúrach a technických detailoch" týchto spoločných operácií. Čavušoglu bližšie detaily o dokumente neposkytol, dodal však, že rozsiahla, koordinovaná operácia proti militantnej skupine sa začne čoskoro.

 

Po mesiacoch váhania prevzalo Turecko v júli jednu z vedúcich pozícií v rámci boja proti IS, uviedla AP. Ankara začala v uplynulom mesiaci podnikať útoky voči cieľom IS v Sýrii. Koncom júla tiež povolila využitie strategicky významnej leteckej základne Incirlik na juhu krajiny v blízkosti sýrskej hranice jednotkám vojenskej koalície na čele so Spojenými štátmi na zásahy proti IS v Sýrii a Iraku.

 

Ide o zásadnú zmenu v politike Ankary, ktorá dovtedy váhala s razantnejším postupom voči radikálnym islamistom na severe Sýrie. Prispel k tomu aj samovražedný bombový útok v meste Suruč, pri ktorom 20. júla zahynulo 32 ľudí, prevažne študentov. Z útoku obvinila turecká vláda Islamský štát.

Americké vzdušné sily uskutočnili prvé útoky bezpilotnými lietadlami a bojovými stíhačkami F-16 proti pozíciám IS zo základne Incirlik už začiatkom augusta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies