Turecké úrady vydali zatykač na Hakana Šüküra

NETKY.SK • 12 August 2016, 11:46 • 2 min
Turecké úrady vydali zatykač na Hakana Šüküra

ANKARA - Turecké úrady vydali dnes v súvislosti s pokusom o prevrat z 15. júla zatýkací rozkaz na bývalého futbalového internacionála a tureckého reprezentanta Hakana Šüküra. Informovala o tom denník Guardian.

slovakia

left justify in out

Prokurátor obvinil Šüküra z "členstva v ozbrojenej teroristickej skupine", čo je narážka na organizáciu v Spojených štátoch pôsobiaceho tureckého kazateľa Fethullaha Gülena, ktorého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obviňuje z organizácie júlového prevratu, čo však Gülen odmieta.

 

Šükür údajne vlani opustil Turecko a usadil sa v Spojených štátoch.

 

V súvislosti so zatykačom polícia prehľadala dom v Istanbule, ktorý údajne patrí Šükürovi, ako aj dom v meste Sakarya, patriaci jeho otcovi.

 

Po úspešnej futbalovej kariére vstúpil Šükür do politiky a v roku 2011 bol zvolený do parlamentu za vládnucu Stranu spravodlivosti a rozvoja (AKP) prezidenta Erdogana. V roku 2013 však zo strany vystúpil a v parlamente pôsobil ako nezávislý poslanec. Vo februári tohto roku bol Šükür obvinený, že na Twitteri urazil Erdogana, za čo mu hrozili štyri roky väzenia.

 

V súvislosti s pokusom o prevrat z 15. júla zatkli turecké úrady celkovo asi 26.000 ľudí, z ktorých bol na polovicu vydaný zatykač. Podľa údajov Ankary bolo zároveň postavených mimo služby takmer 59.000 štátnych zamestnancov. Úrady tiež zrušili takmer 75.000 ľuďom cestovné pasy, aby zamedzili ich úteku do zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies