Strana Jednotné Rusko bude mať v Štátnej dume 324 zo 450 kresiel

NETKY.SK • 22 September 2021, 10:04 • 2 min
Strana Jednotné Rusko bude mať v Štátnej dume 324 zo 450 kresiel

MOSKVA - Ruská vládna strana Jednotné Rusko získala vo voľbách menej hlasov ako v predošlých, stále je to však nadmerná väčšina, ktorá umožňuje robiť zmeny v ústave.

slovakia

left justify in out

Ruská vládna strana Jednotné Rusko bude mať po víkendových voľbách v dolnej komore parlamentu 324 zo 450 kresiel. 


Strana vo voľbách získala podporu 49,8 percenta v rámci kandidátskych listín jednotlivých politických strán, na základe ktorých sa rozdeľuje polovica kresiel v Štátnej dume. Ďalších 225 poslancov volili v jednomandátových volebných obvodoch a kandidáti Jednotného Ruska vyhrali v 198 z nich. Ruská Ústredná volebná komisia v utorok informovala, že sa to premietne do spomenutých 324 kresiel v Dume. V porovnaní s voľbami z roku 2016 je to o 19 kresiel menej.

 

Súvisiaci článok: Ruská opozícia tvrdí, že voľby sprevádzali rozsiahle podvody

Väčšinu zvyšných kresiel v Dume budú mať tri ďalšie strany, ktoré bežne podporujú iniciatívy Kremľa. Zastúpenie bude mať tiež strana Noví ľudia, ktorá vznikla vlani a je považovaná za projekt sponzorovaný Kremľom. Kreslá získali aj jednotliví kandidáti z ďalších troch strán a päť nezávislých kandidátov. Druhá najväčšia politická sila v parlamente - komunistická strana - si polepšila a bude mať 57 kresiel. Pred piatimi rokmi ich mala o 15 menej.

Vo voľbách, ktoré sprevádzajú správy o porušeniach a podvodoch, nemohla kandidovať väčšina opozičných politikov, keďže ruské úrady označili organizácie spojené s opozičným lídrom Alexejom Navaľným za extrémistické a ďalší prominentní opoziční politici čelili stíhaniu alebo pod nátlakom úradov opustili krajinu. Navaľného tím dúfal, že oslabí dominanciu Jednotného Ruska stratégiou Múdre hlasovanie, ktorá podporuje kandidátov s najlepšími šancami na porazenie kandidátov podporovaných Kremľom. Úrady však v týždňoch pred voľbami podnikli rozsiahle kroky, aby projekt zastavili.

 

Možno vás zaujme: Podľa predbežných výsledkov v parlamentných voľbách zvíťazilo Jednotné Rusko

Navaľnyj, ďalšie opozičné osobnosti aj nezávislí pozorovatelia volieb odsúdili ich výsledky. Kritici Kremľa odkazujú na tohtoročné prieskumy verejnej mienky, ktoré ukazovali, že menej ako 30 percent Rusov bolo ochotných hlasovať za Jednotné Rusko. Opoziční aktivisti a médiá tiež poukazujú na hlasovanie v 15 jednomandátových volebných obvodoch v Moskve, kde je podpora Jednotného Ruska tradične nižšia ako vo zvyšku krajiny a rozšírené je tam protestné hlasovanie. V najmenej polovici týchto obvodov vyhrávali kandidáti podporovaní Múdrym hlasovaním, až kým v pondelok neoznámili výsledky aj z online hlasovania, ktoré značne posilnili kandidátov podporovaných Kremľom.

Udržanie dominantnej pozície Jednotného Ruska v Štátnej dume bolo všeobecne vnímané ako dôležitý krok pre Kremeľ pred prezidentskými voľbami v roku 2024. Vtedy prezidentovi Vladimirovi Putinovi končí súčasný mandát a očakáva sa, že buď sa bude usilovať o znovuzvolenie, alebo si vyberie inú stratégiu ako zostať pri moci. Podľa analytikov a kritikov je parlament, ktorý môže kontrolovať Kremeľ, kľúčový pre oba scenáre.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona