Jankovskú držali za mrežani nezákonne. Súd porušil jej právo na osobnú slobodu!

NETKY.SK • 28 Október 2021, 16:34 • 2 min
Jankovskú držali za mrežani nezákonne. Súd porušil jej právo na osobnú slobodu!

BRATISLAVA - Podľa Ústavného súdu Jankovská nemala opätovne skončiť za mrežami, keď ju prepustili na slobodu v kauze Búrka.

slovakia

left justify in out

Krajský súd (KS) v Trnave porušil v prípade bývalej štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti SR Moniky Jankovskej základné právo na osobnú slobodu a je povinný jej nahradiť trovy konania vo výške 460,90 eura. Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR zo 14. októbra. Potvrdil to jej obhajca Peter Erdős, ktorému nález doručili v stredu (27. októbra).

 

img

 

Zároveň ÚS SR zrušil marcové uznesenie KS v Trnave, ktorý zobral v kauze Fatima Jankovskú do väzby. "ÚS konštatoval, že rozhodnutie KS v Trnave je nezákonné a porušuje jej základné práva z toho dôvodu, že dôvody kolúznej väzby tak, ako boli konštatované, nie sú postavené na konkrétnych, zrozumiteľných a vnútorne konzistentných argumentoch, a teda nie je možné toto rozhodnutie preskúmať, je arbitrárne a rovnako dôvody väzby sú čisto všeobecné. Zároveň ÚS aj konštatoval, že takéto odôvodnenie a takéto rozhodnutie je ústavne neakceptovateľné," vysvetlil obhajca.

 

Súvisiaci článok: Monika Jankovská sa opäť postaví pred sudcu. Na krku má vážne obvinenia

 

Zdôraznil, že rovnako to vnímal v čase, keď o opätovnom vzatí do väzby rozhodol KS v Trnave. "Zároveň sme sa aj obrátili v zmysle Trestného poriadku s podnetom na ministerku spravodlivosti SR Máriu Kolíkovú, ktorá je oprávnená v prípade, ak rozhodnutím o väzbe bol porušený Trestný poriadok, podať dovolanie. Ministerka v tejto veci dovolanie nepodala vzhľadom na to, že podľa jej názoru Trestný poriadok v tejto veci porušený nebol. Dnes máme napísané ÚS SR, že Trestný poriadok bol porušený," zdôraznil advokát.

 

img

 

V kauze Fatima bude rozhodovať Okresný súd (OS) Trnava. Monika Jankovská, ktorá údajne za úplatok odsúdila Ondreja Janíčka, je obvinená z prevodu baru Fatima od jesene 2020. V marci 2020 ju zadržali v rámci akcie Búrka a následne minulý rok obvinili aj v rámci akcie Víchrica.

 

Prečítajte si tiež: Moniku Jankovskú prepustili z nemocnice do domácej liečby. Jej stav je stále vážny

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona