Turecká prokuratúra vydala zatykače na 300 príslušníkov ozbrojených zložiek

NETKY.SK • 11 Máj 2018, 10:20 • 2 min
Turecká prokuratúra vydala zatykače na 300 príslušníkov ozbrojených zložiek

ANKARA - Turecká prokuratúra vydala zatykače na 300 príslušníkov ozbrojených zložiek podozrivých z napojenia na sieť exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého obviňujú zo zosnovania neúspešného pokusu o štátny prevrat v júli 2016.

slovakia

left justify in out

Približne polovicu z osôb, na ktorých boli vydané zatykače, zadržali už v piatok. Anadolu spresnila, že 211 spomedzi podozrivých je v aktívnej vojenskej službe.

 

Okrem toho prokuratúra nariadila aj zadržanie 21 osôb podozrivých z toho, že v roku 2012 vyniesli z policajnej akadémie otázky vstupných testov a poskytli ich Gülenovým sympatizantom.

 

Gülen, ktorý žije v exile v USA, popiera účasť na pokuse o predvlaňajší prevrat. Odmieta aj obvinenia, že by sa bol prostredníctvom siete svojich priaznivcov snažil v Turecku vytvoriť paralelné vládne štruktúry.

 

Skupiny pre ľudské práva obviňujú tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, že zmarený prevrat využíva ako zámienku na potláčanie disentu a politické čistky. Vláda v Ankare však tvrdí, že opatrenia podnikané na základe výnimočného stavu, vyhláseného po pokuse o prevrat, sú potrebné z bezpečnostných dôvodov.

 

Z marcových údajov OSN vyplýva, že v Turecku od pokusu o prevrat zadržali už 160-tisíc ľudí a prepustili z práce približne rovnaký počet zamestnancov štátnej správy. Viac ako 50-tisíc zo zadržaných osôb oficiálne obvinili a počas procesov s nimi umiestnili do väzby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies