Tuberkulózu mohli do Ameriky priniesť tulene

NETKY.SK • 22 August 2014, 15:17 • 2 min
Tuberkulózu mohli do Ameriky priniesť tulene

NEW YORK - Tuberkulózu (TBC) mohli na americký kontinent zaniesť už tulene a nie európski dobyvatelia v 15. storočí.

slovakia

left justify in out

V štúdii publikovanej v časopise Nature to tvrdia vedci z univerzity v nemeckom Tübingene. Ako napísali, tuberkulózne baktérie sa v Amerike nachádzali stovky rokov predtým, než Nový kontinent objavil Krištof Kolumbus. Zaniesli ich tam podľa nich práve plutvonožce.

 

"Kto by to povedal, že práve tulene sú zodpovedné za rozšírenie jedného z najsmrteľnejších ochorení do Južnej Ameriky? Bolo to pre nás prekvapenie," uviedol Johannes Krause pre BBC Radio 4. Počas výskumu spolu s tímom analyzovali tri kostry pôvodných obyvateľov Peru. Pri skúmaní zistili, že sa v nich nachádza DNA baktérií spôsobujúcich tuberkulózu. "Porovnali sme genóm týchto troch nálezov so súčasnými baktériami. Zistili sme, že sa líšia od európskych, ázijských či afrických kmeňov, ktoré nachádzame u ľudí v súčasnosti," vysvetlil Krause. Ako dodal, nálezy sa však veľmi podobali kmeňom, ktoré napádajú tulene či uškatce. Na základe toho predpokladajú, že práve morské cicavce mohli chorobu priniesť z Afriky cez oceán. Následne sa od nich mali nakaziť pôvodní obyvatelia Ameriky. "Sú dôkazy o využívaní tuleňov na pobreží Peru. Pôvodní obyvatelia ich lovili, spracovávali ich kožu, jedli mäso či používali olej. Tulene boli v tom čase a na tom mieste dôležité," doplnil. 

 

Vedci však nevedia, či sa pôvodní obyvatelia Ameriky nakazili iba od tuleňov alebo sa choroba prispôsobila a začala sa šíriť aj z človeka na človeka. Aj keď ju na kontinent mohli ako prvé priniesť práve tulene, ďalšie štúdie dokazujú, že Európania pravdepodobne prispeli ďalším smrteľným kmeňom tohto ochorenia. "Práve tento kmeň spôsobil masovú epidémiu v Severnej a Južnej Amerike," vyhlásil Krause. "Choroba, ktorou trpia tamojší pacienti v súčasnosti, pochádza z európskeho kmeňa," dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies