Tržby hotelierov vlani dosiahli vyše pol miliardy eur, tretinu zaplatili cudzinci

NETKY.SK • 22 Február 2024, 14:27 • 2 min
Tržby hotelierov vlani dosiahli vyše pol miliardy eur, tretinu zaplatili cudzinci

Ubytovacie zariadenia na Slovensku dosiahli počas minulého roka tržby v hodnote takmer 563 miliónov eur (bez dane DPH), čo predstavuje medziročný nárast o 30 %. Aj to je dôkaz, že návštevnosť a tržby sa po troch rokoch prepadov začali opäť dostávať do kondície spred vypuknutia pandémie koronavírusu.

slovakia

left justify in out

Žilina predbehla Bratislavu

Najvyššie tržby dosiahli ubytovacie zariadenia v turisticky najvýznamnejších regiónoch, a to v Žilinskom kraji (122 miliónov eur)Bratislavskom kraji (119 miliónov eur) Prešovskom kraji (117 miliónov eur). Dynamika medziročného rastu tržieb v regiónoch podľa údajov Štatistického úradu SR dosahovala od 19 % do 41 %.

Zahraniční návštevníci v roku 2023 zaplatili ubytovateľom 217 miliónov eur, a ich podiel na celkových tržbách dosahoval 38,6 %. Medziročne to predstavuje nárast, no stále je to menej ako v rokoch pred pandémiou koronavírusu.

Najvyššie tržby cudzincov vo výške 78 miliónov eur zaznamenal Bratislavský kraj. V regióne okolo hlavného mesta tak cudzinci tvorili až 66 % z celoročných tržieb hotelov a ďalších ubytovateľov. V ostatných regiónoch vytvorili návštevníci spoza hraníc menej ako 50 % tržieb.

 

Cestovný ruch na Slovensku v číslach

Na Slovensku poskytovalo počas minulého roka ubytovacie služby celkovo 5 031 ubytovacích zariadení. Bolo ich o 202 viac ako v roku 2022. Návštevníci mali k dispozícii 79-tisíc izieb a 230-tisíc lôžok (vrátane kempingových miest). Čisté využitie stálych lôžok dosiahlo 28,5 %, využitie izieb 33,6 %. Priemerný počet izieb k dispozícii v jednom dni bol 62-tisíc, priemerný počet stálych lôžok k dispozícii v jednom dni predstavoval 143-tisíc.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / Štatistický úrad SR, Foto: Shutterstock
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies