R.Fico: Zadržanie T. Gašpara bolo len začiatkom, v najbližšom čase dôjde k útokom na riaditeľa SIS a generálneho prokurátora.

NETKY.SK • 14 August 2023, 10:15 • 2 min
R.Fico: Zadržanie T. Gašpara bolo len začiatkom, v najbližšom čase dôjde k útokom na riaditeľa SIS a generálneho prokurátora.

Včera v skorých ranných hodinách bol bývalý prezident policajného zboru Tibor Gašpar prepustený zo zadržania. Pri tejto príležitosti predstavitelia strany SMER – SSD, spolu s Robertom Kaliňákom, s T. Gašparom a jeho advokátom Marekom Parom NABna tlačovej besede uviedli, že toto bol len začiatok a v najbližších dňoch príde k útokom na všetkých, ktorí majú iný názor na zneužívanie trestného práva na likvidáciu opozície. Podľa slov R. Fica sa NAKA a Úrad špeciálnej prokuratúry chystá na šéfa SIS a tiež generálneho prokurátora Žilinku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predseda SMERu tvrdí, že celý zákrok proti T. Gašparovi bol zle pripravený a spackaný. Na zadržanie mala polícia k dispozícii 48 hodín, dokedy buď obvineného musia prepustiť alebo ho postavia pred súd s návrhom na vzatie do väzby. T. Gašpar bol vypočutý hneď v piatok poobede a po jeho skončení sa už neudialo nič. „Nech mi niekto vysvetlí, ak sa nič nedialo od 15. hodiny v piatok popoludní, prečo pustili Tibora Gašpara z cely policajného zadržania v nedeľu o druhej hodine ráno?“ pýta sa R. Fico. Ďalej sa pýta, ako je možné, že zadržia bývalého prezidenta policajného zboru, bývalého vyšetrovateľa, ktorý pozná trestný poriadok naspamäť, človeka, ktorý má okolo seba mimoriadne kvalifikovaný právny tím. Ústava ďalej hovorí, že ihneď po zadržaní musí byť zadržaný vypočutý a musí mu byť oznámené, z akých dôvodov bol zadržaný. A to môže byť len z dôvodov väzby, keby bol predpoklad, že môže utekať, páchať ďalšiu trestnú činnosť alebo ovplyvňoval svedkov. „Od štvrtej hodiny 40 minúty ráno v piatok do druhej hodiny v nedeľu ráno nikto Tiborovi Gašparovi nepovedal ani pol slova, prečo bol zadržaný, aký dôvod väzby u neho videli, že k takémuto mimoriadne vážnemu invazívnemu zásahu do osobnej slobody pristúpili. Trestný poriadok hovorí, že má byť informovaný o dôvodoch zadržania bezodkladne, ako je možné, že v takomto exponovanom prípade, kde museli vedieť, že to bude predmetom verejnej medializácie, keď vedeli, že obvinený je človek perfektne znalý práva, keď vedeli, že jeho tím je perfektne znalý práva, oni odignorujú základné ustanovenia ústavy a trestného poriadku,“ uviedol R. Fico.

R. Fico je presvedčený, že po tomto by mal Ódor okamžite odvolať prezidenta policajného zboru Hamrana, ktorý za toto nesie zodpovednosť. Tvrdí, že je to také zlyhanie celej vlády, že by prezidentka mala urobiť kroky aj voči poverenému premiérovi Ódorovi, no keďže tá stojí na špici celého tábora proti opozícii, prejde to mlčaním. SMER - SSD pripravuje celý rad právnych krokov, pokiaľ ide o hrubé porušenie práv T. Gašpara, keďže takéto porušenie základných práv človeka, ktorý bol obvinený z politických dôvodov, je nevídané.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies