Trzaskowski: Vyšehradská skupina stále existuje, spolupracovať budeme

NETKY.SK • 24 September 2015, 11:10 • 2 min
Trzaskowski: Vyšehradská skupina stále existuje, spolupracovať budeme

VARŠAVA - Regionálne zoskupenie Vyšehradskej štvorky (V4), tvorené Českou republikou, Maďarskom, Poľskom a Slovenskom, stále existuje a jeho členovia budú pokračovať v spolupráci. Povedal to v stredu námestník ministerstva zahraničných vecí Poľska Rafal Trzaskowski, ktorého dnes citovala tamojšia agentúra PAP.

slovakia

left justify in out

Počas utorkového hlasovania ministrov vnútra Európskej únie o kvótach na premiestenie 120.000 migrantov z Grécka a Talianska hlasovalo Poľsko ako jediné zo skupiny V4 v prospech tohto návrhu. Praha a Budapešť nakoniec súhlasili s prijatím schválených podmienok; Bratislava trvá na odmietavom postoji, vysvetľuje PAP. Druhý muž poľskej diplomacie v tejto súvislosti zdôraznil, že rozdiely v názoroch na premiestnenie utečencov v rámci Európskej únie vyplývajú z taktík, nie však zo základných rozdielov.

 

Pred stredajším bruselským mimoriadnym summitom premiérov EÚ venovanom migračnej kríze sa predsedníčka poľskej vlády Ewa Kopaczová stretla s ďalšími kolegami z V4. Štvorica lídrov zverejnila po schôdzke spoločné vyhlásenie, v ktorom deklarovala plné zapojenie sa do plánu EÚ pri vyrovnávaní sa s migračnou vlnou, píše PAP.

 

"(Vyhlásenie) je v podstate jasným signálom toho, že Vyšehradská skupina stále existuje. Stále máme toho veľa čo robiť, aj napriek prijatiu rozdielnych taktík. Poľská vláda dospela k záveru, že jej stojí za to vyjednávať o naplnení požiadaviek," vysvetlil diplomat Trzaskowski a dodal, že Varšava sa bude usilovať o vybojovanie zvláštneho štatútu ako pohraničného štátu. Podľa Trzaskowského ďalšie členské štáty V4 prijali rozdielne taktiky, aby tak preukázali, že rozhodnutie EÚ im bolo nanútené.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies