Trumpovi republikáni si udržia väčšinu v Senáte, demokrati v Snemovni reprezentantov

NETKY.SK • 7 November 2018, 06:18 • 2 min
Trumpovi republikáni si udržia väčšinu v Senáte, demokrati v Snemovni reprezentantov

WASHINGTON - Republikáni prezidenta USA Donalda Trumpa si zrejme aj po utorkových voľbách udržia väčšinu v Senáte amerického Kongresu, opoziční demokrati zasa v Snemovni reprezentantov.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z prognóz, ktoré zverejnili viaceré americké televízie. Zatiaľ nie je jasné, aká veľká by mala byť republikánska väčšina v hornej komore Kongresu.

 

Podľa prvých prognóz výsledkov utorkových volieb opoziční demokrati zrejme po ôsmich rokoch získajú väčšinu kresiel v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu. To by mohlo ohroziť realizáciu Trumpovej legislatívnej agendy v druhej polovici jeho funkčného obdobia a potenciálne otvoriť cestu k jeho impeachmentu.

 

img

Zdroj: SITA

 

Američania si v rámci supervolebného utorka volia všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov. Okrem nich sa o znovuzvolenie uchádzalo aj 35 zo 100 senátorov. V hre tiež bolo 39 miest guvernérov jednotlivých štátov Únie.

 

Republikáni majú v súčasnosti väčšinu v oboch komorách Kongresu. Mnohí analytici vopred predpovedali, že by Republikánska strana mohla stratiť kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, ale že si pravdepodobne udrží väčšinu v Senáte.

 

Donald Trump na Twitteri komentoval výsledky utorkových volieb v USA ako "ohromný úspech". Biely dom však naznačil, že prezident momentálne neplánuje vystúpiť s prejavom, v ktorom by sa vyjadril k volebným výsledkom. "Dnes večer (to bol) ohromný úspech. Všetkým vám ďakujem," napísal Trump na svojom obľúbenom Twitteri.

 

Svoje vyjadrenie zverejnil po tom, ako sa potvrdilo, že si vládnuci republikáni udržia doterajšiu väčšinu v Senáte amerického Kongresu.

Podľa prognóz amerických televízií však republikáni zároveň zrejme stratia kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, keďže demokrati zvíťazili v kľúčových voľbách v politicky nevyhranených štátoch, ako sú Virgínia, Florida, Pensylvánia či Colorado. V čase zverejnenia Trumpovho tweetu sa už demokrati - aj podľa čiastkových výsledkov - postupne blížili k ovládnutiu Snemovne.

 

Líderka súčasnej demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová uviedla, že výsledky volieb obnovujú systém bŕzd a protiváh, ktoré v americkom politickom systéme zaisťujú dodržiavanie ústavy.

 

img

Líderka súčasnej demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosiová

Zdroj: SITA

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies