Trumpov poradca David Friedman sa stane novým veľvyslancom v Izraeli

NETKY.SK • 24 Marec 2017, 07:50 • 2 min
Trumpov poradca David Friedman sa stane novým veľvyslancom v Izraeli

WASHINGTON - Za nového amerického veľvyslanca v Izraeli schválil Senát vo štvrtok pomerom hlasov 52-46 Davida Friedmana, ktorého do funkcie navrhol prezident Donald Trump.

slovakia

left justify in out

Friedman vlani po svojom nominovaní vyvolal polemiku vyhlásením, že nadišiel čas presťahovať americkú ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema. Friedman radil Trumpovi počas jeho prezidentskej predvolebnej kampane a zastáva v izraelsko-palestínskom konflikte tvrdý postoj.

 

Kritizuje americké židovské organizácie, ktoré podporujú riešenie konfliktu v podobe dvoch štátov a hovorí, že nepovažuje izraelské budovanie osád za ilegálnu činnosť.

Trump počas predvolebnej kampane niekoľkokrát povedal, že by uprednostnil mať ambasádu v Jeruzaleme.

 

Izrael už dlho považuje Jeruzalem za svoje hlavné mesto. Avšak palestínska samospráva chce mať za hlavné mesto svojho budúceho štátu východný Jeruzalem a preto vybrať si Jeruzalem za sídlo pre svoju ambasádu by bol jasný signál, že USA uprednostňujú jednu stranu. Väčšina krajín sa tomu chce vyhnúť a preto majú ambasády v Tel Avive.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies