Trump sa rozhodol, že odvolá poradcu McMastera

NETKY.SK • 16 Marec 2018, 07:19 • 2 min
Trump sa rozhodol, že odvolá poradcu McMastera

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump sa rozhodol, že odvolá svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Herberta Raymonda McMastera, neočakáva sa však, že to spraví okamžite.

slovakia

left justify in out

Trump už uvažuje o McMasterovej náhrade, pričom rozmýšľa aj nad niekdajším americkým veľvyslancom pri OSN Johnom Boltonom či personálnym šéfom v Národnej bezpečnostnej rade (NSC) Keithom Kelloggom.

 

Americký prezident len v utorok odvolal ministra zahraničných vecí Rexa Tillersona, pričom v ostatných dňoch tiež naznačil, že zmeny na najvrchnejších postoch jeho administratívy sa ešte neskončili.

 

"Momentálne som v bode, kedy sa dostávame veľmi blízko k takému kabinetu a ďalším veciam, aké chcem," povedal Trump médiám po odvolaní Tillersona, ktorého v úrade nahradí šéf Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo.

 

Neočakáva sa, že by k McMasterovmu odvolaniu došlo okamžite. Naopak je Trump vraj ochotný so zmenou počkať, aby sa vyhol tomu, že McMastera poníži a zároveň mal dosť času, aby za neho našiel vhodnú náhradu. Prezident s McMasterom osobne nikdy dobre nevychádzal a personálnemu šéfovi Bieleho domu Johnovi Kellymu vraj nedávno povedal, že chce McMastera vymeniť. Trump sa údajne sťažoval, že McMaster je príliš strnulý a jeho brífingy trvajú dlho a zdajú sa byť nepodstatné.

 

Správu však na sociálnej sieti Twitter poprela hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová. Uviedla pritom, že sa práve rozprávala s prezidentom aj McMasterom, ktorý majú na rozdiel od (medializovaných) správ "dobrý pracovný vzťah a na NSC nedošlo k zmenám".

 

McMaster, 55-ročný generálporučík, ktorý bol účastníkom vojny v Perzskom zálive a slúžil i v Afganistane, je Trumpvým druhým poradcom pre národnú bezpečnosť. V tejto funkcii nahradil Michaela Flynna, ktorý odstúpil vlani vo februári.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies