Tripartita na úrovni EÚ riešila najmä krízu a nezamestnanosť

NETKY.SK • 18 Október 2011, 20:04 • 2 min
Tripartita na úrovni EÚ riešila najmä krízu a nezamestnanosť

Tripartita na úrovni EÚ riešila najmä krízu a nezamestnanosť

slovakia

left justify in out

img

Na druhom tohoročnom rokovaní s predstaviteľmi európskych odborov a zamestnávateľských organizácií, takzvanom summite o sociálnej tripartite, sa dnes zúčastnili predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso, predseda Európskej rady Herman Van Rompuy, komisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie László Andor a za poľské predsedníctvo EÚ vicepremiér Waldemar Pawlak. Hlavnou témou rokovaní tripartity bola súčasná ekonomická situácia v Európe a jej dopad na nezamestnanosť.
"Odkaz, ktorý sme dnes dostali, tak zo strany zamestnávateľov, ako aj zo strany odborov, bol ten, že musíme urobiť všetko, čo je možné, aby sme ochránili finančnú stabilitu v eurozóne a znovu nastolili pocit dôvery pre eurozónu a Európsku úniu," vyhlásil Barroso po ukončení zasadnutia tripartity.
Podľa predsedu EK je spomínaný pocit dôvery zrejme najvzácnejším kapitálom, aký teraz Európa potrebuje, a možno ho opäť dosiahnuť až potom, ako sa podarí vyriešiť súčasnú krízu súvisiacu so štátnymi dlhmi v eurozóne. Až potom bude možné hovoriť aj o dôvere spojenej s vytváraním prostredia pre nárast nových pracovných príležitostí a ekonomický rast.
Barroso počas rozhovorov so sociálnymi partnermi priznal, že narastajúca miera nezamestnanosti v krajinách EÚ je najbolestivejším symptómom súčasnej ekonomickej krízy, a dodal, že lídri EÚ si uvedomujú, že najviac rozhorčených hlasov, prejavov nevôle a frustrácie prichádza z radov nezamestnaných mladých ľudí.
"Cestovná mapa na ekonomické znovuoživenie, ktorú sme predstavili pred summitom EÚ, navrhuje opatrenia na posilnenie ekonomického rastu, ktoré by mali viesť k vytvoreniu státisícov nových pracovných miest," uviedol Barroso. Predseda EK zároveň dodal, že v budúcej správe EÚ obsahujúcej odporúčania pre každú členskú krajinu bude aj zmienka o tom, že členovia únie majú zodpovedne pristupovať k riešeniu problémov, na ktoré upozorňuje mladá generácia.
Komisár László Andor na stretnutí so sociálnymi partnermi Barrosove slová v podstate iba zvýraznil tvrdením, že snahy o vytváranie nových pracovných príležitostí v Európe musia ísť "ruka v ruke" s oživovaním ekonomiky.
"Toto je moja priorita. S rastúcim významom štrukturálnych reforiem, zlepšovaním ekonomického riadenia a posilňovaním politík ekonomickej spolupráce musíme zároveň nájsť správnu rovnováhu medzi konsolidáciou rozpočtu a politikami, ktoré generujú nové pracovné miesta a podporujú rast ekonomiky," povedal Andor. Zároveň dodal, že to musí fungovať nielen na európskej úrovni, ale aj na národnej, čo znamená, že členské štáty únie by mali posilniť sociálny dialóg na všetkých úrovniach.
Európsky summit o sociálnej tripartite sa skončil konštatovaním, že všetky strany by mali posilniť vzájomnú dôveru a spoločne sa snažiť o vypracovanie predpokladov ekonomického rastu, ktoré by Európskej únii zabezpečili dlhodobý ekonomický a sociálny rozvoj. Bola zdôraznená potreba ďalšieho sociálneho dialógu za účelom dosiahnutia trvalo udržateľného rastu a sociálni partneri dostali pozvánku na dôraznejšie sa zapojenie do programov národných reforiem, ktorých účelom je implementovať ciele stratégie EÚ 2020.
Európsky summit o sociálnej tripartite sa koná dvakrát do roka, na jar a na jeseň, vždy pred zasadaním Európskej rady a je vítanou príležitosťou na výmenu názorov medzi Európskou komisiou a jej sociálnymi partnermi i porovnávanie zmien, ktoré po polroku nastávajú od jedného predsedníctva EÚ k druhému.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies