Tridsať kresťanských utečencov z Iraku nájde azyl v Jihlave

NETKY.SK • 7 Január 2016, 17:37 • 2 min
Tridsať kresťanských utečencov z Iraku nájde azyl v Jihlave

PRAHA - Sedem rodín kresťanských utečencov z Iraku nájde azyl v českej Jihlave, kam by mali doraziť koncom januára. V Jihlave dostanú ubytovanie a budú môcť požiadať o prácu, uviedol dnes server jihlavacity.cz.

slovakia

left justify in out

"Prvá skupina utečencov zamieri do Česka pravdepodobne v poslednej dekáde mesiaca januára," vyhlásil Martin Frýdl, hovorca nadačného fondu Generácia 21, ktorý presun kresťanských utečencov z Iraku do ČR organizuje.

 

Zvažuje sa pritom možnosť prepravy komerčnou linkou alebo prenájom leteckého špeciálu. Ďalšie skupiny irackých utečencov budú podľa hovorcu nasledovať postupne v niekoľkotýždňových odstupoch.

 

V prvej skupine bude sedem rodín, ktoré sa uchýlili do táborov v severoirackom Arbíle, odkiaľ následne utiekli do Libanonu. Ide o ľudí s priznaným štatútom medzinárodných utečencov, ktorí prišli o všetok majetok a často i o príbuzných a boli prenasledovaní kvôli svojej viere. V skupine je celkovo 14 detí, z toho osem v predškolskom veku.

 

Nadačný fond utečencom zaistí a uhradí ubytovanie, životné potreby i integračné služby, okrem iného i výučbu jazyka. Ochotu pomôcť vyjadrilo aj vedenie jihlavskej radnice.

 

Okrem Jihlavy budú irackí kresťanskí utečenci rozmiestnení aj do ďalších českých miest vrátane Prahy a štyroch až piatich krajských metropol. S ich prijatím a začlenením budú pomáhať aj miestne kresťanské komunity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies