Tri Rusky na OH 2012 dopovali, Hrašnová a Velďáková pôjdu nahor

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 12:39 • 2 min
Tri Rusky na OH 2012 dopovali, Hrašnová a Velďáková pôjdu nahor

MOSKVA - Tri ruské atlétky dodatočne diskvalifikovali z olympijských hier 2012 v Londýne. Opakovanou kontrolou antidopingových odberov neprešli kladivárky Maria Bespalovová a Guľfia Chanafejevová, spolu s nimi aj trojskokanka Viktoria Vaľukevičová.

slovakia

left justify in out

Žiadna z nich síce nezískala medailu, ale všetky skončili v poradí svojich disciplín pred slovenskými reprezentantkami, ktoré sa teraz posunú vyššie. Bespalovová postúpila medzi kladivárkami do finále, kde obsadila 11. priečku, ale po diskvalifikácii víťaznej krajanky Tatiany Lysenkovej a Bielorusky Oksany Meňkovovej na siedmom mieste mala šancu poskočiť o dve priečky vyššie. Chanafejevová v londýnskej kvalifikácii predviedla 16. najlepší výkon.

 

Obe predstihli v celkovom poradí Martinu Hrašnovú, ktorá by sa mohla vyšvihnúť z 20. až na 16. pozíciu.

Bývalú manželku slovenského trojskokanského rekordéra Dmitrija Vaľukeviča Viktoriu klasifikovali po finále na OH 2012 na ôsmej priečke, skočila 14,24 m, o 74 cm menej ako víťazná Oľga Rypakovová z Kazachstanu a o 2,32 m viac ako Dana Velďáková na dvanástom mieste. Desiata bola ďalšia Ruska Tatiana Lebedevová, ktorá pre doping príde o dve medaily z Pekingu 2008.

O diskvalifikácii referovala ruská strana, ktorá nešpecifikovala druh zakázanej látky.  

Chanafejevová sa proti antidopingovým pravidlám previnila už tretí raz. V roku 2002 pykala za pozitívny nález a o šesť rokov neskôr použila pri kontrole cudzí moč. Bespalovová má momentálne štvorročný dištanc za steroidový prípad z roku 2015.   

Opakované analýzy vzoriek z OH 2008 a 2012 už pripravili Rusko o 26 medailí, väčšinou atletických.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies