Tri dni po zosuve v Číne našli v troskách živého človeka

NETKY.SK • 23 December 2015, 07:15 • 2 min
Tri dni po zosuve v Číne našli v troskách živého človeka

ŠEN-ČEN - Približne 70 hodín po masívnom zosuve pôdy na skládke stavebného odpadu v čínskom meste Šen-čen sa dnes podarilo nájsť jedného preživšieho. Informovala o tom BBC.

slovakia

left justify in out

Zachráneným je 19-ročný Tchien Ce-ming, ktorý bol na zozname vyše 70 nezvestných, uviedli hasiči z provincie Kuang-tung na svojom oficiálnom mikroblogovom účte. Podarilo sa ho nájsť okolo 04.00 h miestneho času (v utorok o 21.00 h SEČ) v troskách budovy. Nachádzal sa v diere vyhĺbenej pod jej strechou a jeho stav bol kritický. Záchranárom trvalo jeho vyslobodenie asi dve hodiny.

 


Počas vyslobodzovania mladíka robotníci našli v jeho blízkosti telo muža, ktoré nejavilo žiadne známky života. Lekári ho neskôr vyhlásili za mŕtveho, čím sa počet obetí nešťastia zvýšil na dve, uviedla agentúra Sinchua.


K zosuvu pôdy došlo v nedeľu v priemyselnej zóne Šen-čenu v dôsledku silného dažďa. Masy zeminy a stavebného odpadu pochovali pod sebou viac ako 30 budov vrátane dvoch robotníckych ubytovní. Väčšinu obyvateľov a robotníkov sa však podarilo včas evakuovať.

 


Nešťastie spôsobila asi 90 metrov vysoká halda zeminy a stavebného odpadu, zriadená v starom lome. Obyvatelia už dlhší čas kritizovali miestnu vládu, že vie o ilegálnom navážaní odpadu na skládku. Štátny rozhlas informoval, že polícia zatkla viceprezidenta spoločnosti, ktorá skládku prevádzkuje a zaistila jej počítače.


Šen-čen bol pôvodne malý rybársky prístav. To sa zmenilo, keď reformátor Teng Siao-pching vyhlásil oblasť pri hraniciach s Hongkongom v roku 1980 za osobitnú ekonomickú zónu. Za tri desaťročia sa z neho stala prekvitajúca obchodná metropola s viac než desiatimi miliónmi obyvateľov. Jej rast však prebiehal z veľkej časti nekontrolovane.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies