Trh s ropou je podľa OPEC stabilný, kartel asi svoju politiku nezmení

NETKY.SK • 10 November 2013, 14:36 • 2 min
Trh s ropou je podľa OPEC stabilný, kartel asi svoju politiku nezmení

ABÚ ZABÍ - Organizácia očakáva, že svetový dopyt po jej rope v nasledujúcich piatich rokoch klesne.

slovakia

left justify in out

Ropný trh je stabilný a rovnako aj ceny ropy, uviedli v nedeľu dvaja ministri ropného priemyslu z členských štátov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).

To naznačuje, že OPEC pravdepodobne svoj súčasný rozsah ťažby nezmení. Začiatkom decembra by o tom mal rozhodovať na schôdzke vo Viedni.

"Nemyslím si, že je potrebné robiť nejaké úpravy," povedal v Abú Zabí pre Reuters angolský minister ropného priemyslu José Botelho de Vasconcelos v reakcii na otázku, či OPEC neplánuje na najbližšom zasadnutí vo Viedni zmeny vo svojej ropnej politike. Zasadnutie sa uskutoční 4. decembra.

Podobne reagoval aj iracký minister ropného priemyslu Abdul Karim Luaibi. Ako povedal, trh je momentálne stabilný a ceny tiež. Oba štáty sú členmi ropného kartelu, ktorý sa na celosvetovej produkcii ropy podieľa viac než tretinou.

Organizácia očakáva, že svetový dopyt po jej rope v nasledujúcich piatich rokoch klesne. Dôvodom je rastúca produkcia mimo 12-členného kartelu, pod čo sa podpisuje najmä zvýšená ťažba ropy z bridlíc a iných nekonvenčných zdrojov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies